A vállalatok azzal a céllal fektetnek be tőkét különféle eszközökbe, hogy jövedelemre tegyenek szert és ennek révén vagyonukat gyarapítsák. E cél érdekében a gazdálkodással, az üzlet vitelével kapcsolatban nap mint nap számtalan döntést kell hozni.

Például a vállalatok naponta találkoznak az alábbi kérdésekkel:

Nyereséges lessz-e valamilyen konkrét beruházás?
Honnan lessz pénz a beruházások finanzszírozására?
Mennyi  készletet tartson?
Hogyan használja fel a nyereséget?
Kiknek és milyen fizetési feltételekkel értékesítsen?
Lessz-e elegendő pénze a cégnek?

A pénzügyi döntések alapvető jellemzője, hogy változást idéznek elő a cég eszközeiben, forrásaiban vagy mindekttőben. Bár a konkrét pénzügyi döntések nagyon sokfélék, azonban bizonyos alaptípusokba besorolhatók attól függően, hogy:

  • a cég eszközeiben vagy forrásaiban idéznek-e elő változást
  • a cég hosszú vagy rövid élettartamú eszközeire és forrásaira vannak-e hatással.
 Befektetési eszközökFinanszírozási döntések
eszközökforrások
Hosszú távú döntésekbefektetett eszközöksaját tőke, hosszú lejáratú kötelezettségek
Rövid távú döntésekforgóeszközökrövid lejáratú kötelezettségek

A befektetési döntések a vállalkozások eszközeinek nagyságát és összetéttelét alakítják. A finanszírozási döntések eredményeként alakul ki és módosul a vállalkozások pénzügyi szerkezete illetve a tőkeszerkezete. Az eddigieket összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a hosszú távú pénzügyi döntések hosszú élettartamú eszközöket és tartós forrásokat eredményeznek, tehát hosszú távra határozzák meg a vállalkozások működési feltételeit. A pénzügyi döntések célja a vállalat piaci értékének maximalizálását, azaz a részvényesek vagyonának maximalizálását.