Az árubeszerzés az értékesítéshez szükséges árutömeg biztosítsa.
A kiskereskedelemben kapható áruk hazai és külföldi termelőktől, nagykereskedelmi és külkereskedelmi vállalatoktól származnak. Azokat a vállalatokat, amelyektől a boltok az árukat beszerzik, szállítóknak nevezzük.
Az árubeszerzést boltvezetők és az áruházakban az osztályvezetők végzik leggyakrabban.

Az árubeszerzés kockázatossága

Az árut úgy kell beszerezni, hogy zavartalanul folyjon az értékesítés. Az ehhez szükséges árumennyiség és összetétel meghatározása azért nehéz feladat, mert a jövőben bekövetkező folyamatokat kellene előre látni és felmérni azok várható hatásátLehetőleg pontosan kell meghatározni a szükséges árumennyiséget és összetételt. Ha a várható kereslethez képest túl sok árut rendelünk, akkor biztosan elégedetten távoznak a vevők, de a bolt kedvezőtlen helyzetbe kerül. 
A túl bátortalan áruszervezés is hátrányos. Igaz, ha kevés árut vásárol a bolt, így kevesebb pénzt köt le, de nem biztos, hogy megfelelő forgalmat tud lebonyolítani.

A beszerzés kockázatossága függ a forgalmazott cikkek jellegétől és a piaci versenytől is. A beszerzési döntés kockázatának foka árucsoportonként eltérő. A napi tömegcikkek beszerzésének kockázata általában kisebb. Új termékek, divatáruk és luxusáruk beszerzése a legkockázatosabb, mert nem ismeri a kereskedő azt, hogyan reagál a vevő az új árura. A versenytársak, az azonos profilú boltok forgalma kölcsönhatásban áll egymással. Ha a közelben új boltok nyílnak, elvonják a régebbi üzletek vevőinek egy részét.