Az áru minőségét minőségi jellemzőkkel írjuk körül.
A minőségi jellemzők lehetnek
- objektívak, vagyis mérhetőek, számszerűsíthetők pl. a tej savtartalma, bor alkohol tartalma stb.
- szubjektívak, a fogyasztók egyéni ízlésétől függenek pl. az áru színe, szaga, állománya, esztétikai értéke, használati komfortja stb.
Az áruminőség objektív kifejezői
- az élettartam
- a megbízhatóság
- gazdaságosság
- teljesítmény
Az élettartam azt fejezi ki, hogy az áru mennyi ideig alkalmas rendeltetésszerű használatra, illetve mennyi ideig alkalmas gazdaságosan a szükségletek kielégítésére.
Az élettartamot az egyes árucsoportoknál különbözőképpen fejezzük ki
- az élelmiszereknél minőség megőrzési idővel (kenyér) és fogyaszthatósági idővel (tej)
- ruházati áruknál, műszaki cikkeknél hordási idővel
- vagy áruknál felhasználhatósági idővel
Az áruknak van fizikai és erkölcsi kopása (pl. számítógép) is. Akkor optimális egy áru élettartama, ha az erkölcsi és a fizikai kopás ideje egybeesik, vagy ahhoz közel áll.
Megbízhatóság
Összetett minőségi jellemző, az árunak az a képessége, hogy meghatározott ideig, meghatározott feltételek között betölti-e és milyen fokon az előírt feladatát.
A megbízhatóság tartalmazza
- a hibamentes működést
- az áru tartós használatának a biztosítását
- a javíthatóságot
- a tárolhatóságot
Gazdaságosság
Az áru gazdaságosságát a szükséglet kielégítésének mértéke, és az ennek érdekében hozott kiadások aránya határozza meg.
Teljesítmény
Azt fejezi ki, hogy az adott áru milyen színvonalon, mit nyújt a fogyasztónak.