A felhasználót, a fogyasztót a termék minőségéről, lényeges tulajdonságairól tájékoztatni kell. Minden minőségre utaló megállapítást minőség tanúsításnak kell tekinteni. 
Minőség tanúsítás: egy meghatározott szerv vizsgálata alapján, felelősséggel adott írásos igazolás.

A minőség tanúsítás hazai termék esetében a gyártót, külföldről behozott termék esetében az importálót terheli.

A minőség tanúsítás formái

  • minőségi bizonyítvány vagy műbizonylat
  • műszaki leírás
  • minőségi jel alkalmazása az árun vagy annak csomagolásán
  • a minőségnek áru címke segítségével való közlése
  • a minőségnek a kísérő jegyzékben való közlése (szállítólevél)

A minőséggel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatási formák

  1. Az összehasonlító árutesztek: az azonos rendeltetésű áruk minőségének összehasonlító értékelését értjük alatta.
    Az értékelés lehet
    • kiváló
    • közepes
    • még megfelelő
    • nem megfelelő
  2. KÁF (Kiváló Áruk Fóruma): megkülönböztető minőségi jel, erre a címre pályázni kell az Országos Piackutató Intézetnél (1965 óta alkalmazzák). A zsűri három évre ítéli oda, a minőséget ez idő alatt is ellenőrzik, ha bármilyen változás van a címet visszavonják.
  3. KTC (Kermi Tanúsító Címke): minőségi jellemzők alapján értékel
  4. REKMAT (Rendszeresen Ellenőrzött Kiváló Magyar Termék) kb. 140-150féle terméken található pl. kalocsai paprika stb. – az úgynevezett Hungarikumok
  5. ÖKO címkék: a környezetbarát termékek jelölése, pl. foszfátmentes mosópor
  6. MAGOR magyar alapanyagból, magyar termelő által előállított termék jelölése
  7. R, védjegy: jelzi, hogy védjegyzett termék, a védjegyeztetés hamisítás, utánzás ellen történik. A védjegyeket be kell jelenteni az Országos Találmányi Hivatalhoz, ahol lajstromolják, nyilvántartásba veszik és a védjegy használatáért fizetni kell.
  8. Márka jel (Adidas, Nike stb.)
    • megkülönböztetés, kitűnés a többi áru közül
    • minőségi garanciát jelent
    • reklám értéke jelentős