Tárolás: nagy tömegű áru huzamosabb ideig történő készletezése. Ezt a funkciót a termelőknek és a nagykereskedőknek kell ellátniuk.

Raktározás: kis tömegű áru rövidebb ideig történő készletezése. Az áru utánpótláshoz igazodik az az árumennyiség, amit a boltokban készletezni kell.

Bolti raktározás: meghatározza az árucikkek jellege, a raktár nagysága, az alkalmazott értékesítési forma, a raktár gépesítettsége.

A raktárépületek lehetnek

  • Alacsony raktárak (max 5m belmagasság)
  • Emeletes raktárak
  • Középmagas raktárak
  • Magas raktárak (belmagasság 24m lehet, csak nagyfokú gépesítettséggel tud működni)

Raktárakkal szembeni követelmények

  • Védjék meg a tárolt áru mennyiségét és minőségét
  • Korszerű árumozgatást és tárolást tegyenek lehetővé
  • Megfelelő munkakörülményeket biztosítson
  • Jól megközelíthetőek legyenek (nagy szállítójárművek stb.)

Tárolás a raktárban lehet

  • Tömbtárolás: nagy tömegű, homogén árut helyeznek egymásra (cukros zsákok 20 kg-osak stb.)
  • Soros tárolás: árucsoportonként helyezik el az árukat

Raktározással kapcsolatos feladatok

  • Az áru mennyiségének a megóvása a különböző károktól (tűz, törés stb.)
  • Az árukat leginkább a különböző külső hatások, az úgynevezett igénybevételek veszélyeztetik
    • Mechanikai igénybevételek pl. ejtés, ütközés, buktatás, nyomás, rázás stb.
    • Klimatikus igénybevételek pl. hőmérséklet (ha túl magas vagy túl alacsony), a levegő páratartalma, légköri szennyeződések, napfény (ultraibolya sugárzás)
  • A jogtalan eltulajdonítás megakadályozása
  • Az áru minőségének megóvása az áru jellegétől függően

Az árukban fellépő különböző kémiai károsodások

Ezektől az áruk belső összetétele változik meg, teljesen használhatatlanná válhatnak

  • Napfény hatására zsírok, olajok avasodnak
  • Gyümölcsök, húsok – rothadás
  • Zöldségek, húsok – befülledés
  • Idegen illattal, szaggal való szennyeződés
  • Fémáruk nedvesség hatására rozsdásodnak, korrodálódnak

Raktár technológiai kialakítása

  • Raktári rend meghatározása
  • A felelős személyek kijelölése
  • A teherbírás meghatározása
  • Vagyon- és tűzvédelmi teendők
  • Baleset elhárítás és egészségvédelem szabályainak a meghatározása (pl. hűtőkamrába belépés csak vattakabátban stb.)
  • Az egyenletes forgás biztosítása, vagy a raktárból az eladótérbe mindig a régebbi árukat kell kihelyezni
  • Az áruk elhelyezése, az áruszomszédság figyelembe vételével, vagyis csak olyan áruk lehetnek egymás mellett, amelyek egymásra nincsenek káros hatással
  • Az áruk folyamatos ellenőrzése, szükség szerinti gondozásuk