A sütőipari termékeknek két fő csoportja van:

  1. kenyér félék
  2. sütőipari fehértermékek vagy péksütemények

A péksütemények összetétele:

  • alapanyagai: liszt és víz (vagy tej)
  • segédanyagai: só és élesztő
  • járulékos anyagai: vaj, margarin, tojás, túró, mák, dió, lekvár….

Csoportjai:

  • vizes termékek: nincs bennük járulékos anyag, közönséges kenyér tészta pl. vizes zsemle, vizes kifli, zsemlecipó, zsemle vekni…
  • tejes termékek pl. tejes zsemle, tejes kifli
  • vajas termékek kevés vajjal készülnek pl. vajas kifli
  • tojással dúsított termékek pl. finom fonott kalács, briós…
  • nehéz vajas tésztából, sok benne a zsiradék pl. bukták, piték, pozsonyi kifli, bur kifli
  • leveles tésztából hajtogatással és nyújtással készülnek pl. tiroli rétes, túrós táska, lekváros táska….

A péksütemények érzékeny termékek, öregedésre (vízvesztés miatti száradás) és penészedésre hajlamosak, ezért a minőség megőrzési ideje rövidebb, mint a kenyérnek, csak 48 óra.Péksütemények tárolása száraz, hűvös, napfénytől és idegen szagoktól mentes helyen történik. Tárolás a tölteléktől függően.Csomagolása is a kenyérével azonos, a teljes felületet be kell csomagolni, történhet csomagolópapírba, papírtasakba, nylon zacskóba egyaránt.