Az élő sejtek a szövetek működéséhez szükségesek. Hiányuk esetén a szervezet rendellenes működése figyelhető meg (pl. jódhiány - pajzsmirigy működési rendellenesség). Az emberi szervezet számára kb. 50 féle ásványi anyag szükséges.

Ásványi anyagok csoportosítása:

  • Makro elemek:
    Amiből több szükséges pl. NaCl (só), K (Kálium), Mg (Magnézium), Fe (Vas), I (Vas), Cl (Klór), P (Foszfor).
  • Mikro elemek:
    Kevésbé szükségesek pl. réz, alumínium, szilícium, kobalt.
  • Nyomelemek: 
    Alig kimutatható nyomokban vannak jelen a szervezetben.

Az élelmiszerek értéke három féle:

  1. Biológiai érték: miből tevődik össze
  2. Kalória érték: mennyi hőt, kalóriát termel
  3. Élvezeti érték

Tápérték = Biológiai érték + Kalória érték