A bankok egyik szerepe a pénzteremtésben való részvétel.
Nem a gazdaság egészére érvényes hatókörű jegybankpénzt, hanem kizárólag a bank ügyfélkörén belüli fizetésre alkalmas kereskedelmi banki pénzt hozzák létre.

A kereskedelmi ba nkok a közvetett tőkeközvetítés szereplői, vagyis a megtakarítók rájuk bízzák szabadon lévő forrásaikat, s ezt a bankok kihelyezik úgy, hogy a végső döntéseket a pénzintézetek szakemberei hozzák meg.  Korábban a tőkeközvetítés intézményrendszere jóval egyszerűbb volt, mivel kevesebb számú és kevesebb speciális szolgáltatást nyújtó intézmény volt.

A klasszikus banktevékenység a betétgyűjtés és a hitelezés mellet a fizetési forgalom lebonyolításában is fontos szerepet játszanak a bankok, illetve különböző szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek. Ma már jellemző, hogy a bankok bevételein belül a bevételi és hitelkamatláb különbségéből adódó kamatmarzs mellett komoly arányt képviselnek a jutalékos ügyletekből származó összegek.

A bankok transzmissiós szerepe

A bankok fontos szerepe, hogy a különböző futamidejű, nagyságrendű, esetleg különböző devizákban megjelenő igényeket összehangolják és közvetítő tevékenységük során ezek között összhangot teremtsenek.