Külső árutovábbítási eljárás

Lehetővé teszi, hogy egy 3. országból származó áru eljusson a közösség egyik pontjától a másikig, anélkül, hogy vámokat vagy ker.poli intézekedéseket tennének az áruval kapcsolatban.
Az áru fölött vámfelügyeletet kell gyakorolni és vámeljárás alá kell vonni. Belépéskor megfelelő mértékű garanciát kell nyújtani és azután kezdhető meg az áru szállítása.
Speciális garancia szabályai vannak:

  • készpénz garancia (egyedi garancia – csak egy aktuális szállítmányra alkalmazható – ez a legritkább)
  • átalány díjas garanciajegy (tc31-es – 7000 € értékig nyújt garanciát 1 db garancia az áruterhelő vám összegére vonakozva – annyi kell belőle amennyi fedezi a vám összegét)

Az árutovábbítási eljárás során a vámtartozásért mindig a főkötelezett a felelős. A főkötelezett az a személy, aki az áru eltűnése esetén az árut terhelő vámtartozásért először felelős – őt keresi meg először a vámhatóság, ha vmi történik az áruval. A második személy a kezes, aki kiadta a garanciát. Átalány díjas garanciajegy esetén mindig a főköteles az áru szállítója, fuvarozó. A kezes pedig aki kiállította a garanciajegyet.

  • összkezesség (tc32-es – a garancia vállaló (a kezes) egyben a főkötelezett szerepét is vállalja – egy referencia összeget állapítanak meg, ami mindig a felső határt tükrözi)
  • tc33 – a tc32 pénz nélküli változata

Az árutovábbítás okmánya: az EV – T1.
Az eljárás szintén lefolytatható normál, illetve egyszerűsített eljárással.

Belső árutovábbítási eljárás

Lehetővé teszi, hogy közösségi helyzetű áruk a közösség egyik pontjáról eljusson a közösség másik pontjára 3. országon keresztül történő szállítással, úgy, hogy az áru vámjogi státusza nem változik meg.
Okmánya: EV – T2.

TIR igazolvánnyal történő árutovábbítás

A TIR egy nemzetközi vámokmány. A 3. országokkal történő áruszállítási vámokmány. Csak közúti áruforgalomra lehet alkalmazni. Nem hozzájuk külön garancia, ez magában foglalja – 60.000$ értékig biztosítja. Nemzetközi fuvarozók egyesülete vállalja a háttérgaranciát.
A kiállításától számított 2 hónapig érvényes, illetve ha a szállítást a 2 hónapon belül megkezdték akkor további 1 hónapig felhasználható.