Az áfa bevallást megalapozó belföldi egyenes adózású számla, vagy számlákról nyilatkozni kell, ha azok áfa tartalma eléri, vagy meghaladja az 1 millió forintot.

Ez a nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik mind a számla kiállítójára, mind a számla befogadójára.

A tételes áfa-nyilatkozat tételi kötelezettség akkor is jelentkezik, ha a két vállalkozás között egy adó megállapítási időszakon belül (pl. negyedéves áfa-bevallók esetén, negyedéven belül) ez az 1 millió forint nem egy, hanem több, ugyanazon eladó által kiállított számlán jelentkezik.

Az adott időszakban elszámolt eredeti számlákat és módosító, érvénytelenítő számlákat együttesen kell figyelembe venni.

Az adó megállapítási időszak alatt itt a vevő, vagyis az áfát visszaigényelni jogosult áfa-bevallási gyakorisága értendő.

A belföldi összesítő jelentést az áfa bevallás részeként, 2015-ben a 1565A jelzésű, kötegelt nyomtatvány 1565M jelzésű nyomtatvány részében kell teljesíteni.

Vevői minőségben teljesítendő, tételes összesítő jelentés (számlánként)

Az általános forgalmi adó alanya termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén azon számlákról, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege az 1 millió forintot eléri vagy meghaladja, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő általános forgalmi adóbevallásban, amelyben az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számla alapján adólevonási jogot gyakorol, számlánként nyilatkozni köteles:

  • a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó általános forgalmiadó-alany - ideértve az egyszerűsített vállalkozói adóalanyt is - adószámának, csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyéről,
  • a nevére szóló számlában feltüntetett általános forgalmi adó alapjáról és áthárított általános forgalmi adó összegéről, a számla sorszámáról, valamint
  • a számlában az áfa törvény szerint feltüntetett teljesítési illetőleg előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításának időpontjáról, ha ez eltér a számla kibocsátásának keltétől, ennek hiányában a számla kibocsátásának keltéről.

Ennek teljesítésére a tárgyévnek megfelelő évre rendszeresített ’65A számú áfa bevallás ’65M-02 jelzésű lapja szolgál.

Eladói minőségben teljesítendő, tételes összesítő jelentés (számlánként)

Az általános forgalmi adó alanya termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetén azon számlákról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett általános forgalmi adóalanyra áthárított általános forgalmi adó összege az 1 millió forintot eléri vagy meghaladja, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő általános forgalmiadó bevallásban, amelyben az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számlában feltüntetett adót meg kell állapítania, számlánként nyilatkozni köteles:

  • a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő általános forgalmiadó-alany adószámának, csoportos általános forgalmi adóalanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyéről,
  • a kibocsátott számlában feltüntetett általános forgalmi adó alapjáról és áthárított általános forgalmi adó összegéről, a számla sorszámáról, valamint
  • a számlában az áfa törvény szerint feltüntetett teljesítési illetőleg előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításának időpontjáról, ha ez eltér a számla kibocsátásának keltétől, ennek hiányában a számla kibocsátásának keltéről.

Ennek teljesítésére ’65A számú áfa bevallás ’65M-01 jelzésű lapja szolgál.

Vevői minőségben teljesítendő, összesítő jelentésben összevontan (összevont adat)

Amennyiben az általános forgalmi adó alanya ugyanabban az adómegállapítási időszakban ugyanazon termékértékesítő vagy szolgáltatást nyújtó által kibocsátott több számlában - ideértve a számlával egy tekintet alá eső okiratot is - áthárított adó tekintetében gyakorol összesen 1 millió forintot elérő vagy ezt meghaladó összegben adólevonási jogot, úgy az erről az adómegállapítási időszakról benyújtott általános forgalmiadó bevallásában nyilatkozik:

  • a termékértékesítő vagy szolgáltatást nyújtó általános forgalmiadó-alany - ideértve az egyszerűsített vállalkozói adó alanyát is - adószámának, csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyéről, és
  • ezen számlákban feltüntetett, áthárított általános forgalmi adó összegéről.

Ennek teljesítésére ’65A számú áfa bevallás ’65M jelzésű főlapjának 06. sora szolgál.

Számla módosítása esetén, vevői/eladói minőségben teljesítendő összesítő jelentés (számlánként)

Számla módosítása esetén a számlát módosító okiratot kiállító és az azt befogadó általános forgalmiadó-alany abban a bevallásban, amelyben a módosítás hatását figyelembe veszi, akkor köteles a módosított számlát érintően az előző bekezdés szerint nyilatkozni, ha a számlában áthárított általános forgalmi adó akár a módosítást megelőzően, akár azt követően vagy a módosítást megelőzően és azt követően is eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot.

Ebben az esetben az általános forgalmi adó alanya nyilatkozik annak a számlának az előzőekben meghatározott adatairól, amelyet a módosítás érint, a módosítás számszaki hatásáról az általános forgalmi adóalap és áthárított általános forgalmi adó tekintetében, valamint a számlát módosító okirat sorszámáról.

Ennek teljesítésére ’65A számú áfa bevallás ’65M-01-K és/vagy ’65M-02-K jelzésű lapja szolgál.

Számla érvénytelenítése esetén, vevői/eladói minőségben teljesítendő összesítő jelentés (számlánként)

Számla érvénytelenítése esetén a számlát érvénytelenítő okiratot kiállító és az azt befogadó általános forgalmiadó-alany, amennyiben az érvénytelenített számlában - ideértve a módosított számlát is - áthárított általános forgalmi adó összege elérte vagy meghaladta az 1millió forintot, abban a bevallásban, amelyben az érvénytelenítés hatását figyelembe veszi, köteles a számlát érintően az előző bekezdés szerinti adatokról, valamint a számlát érvénytelenítő okirat sorszámáról nyilatkozni.

Ennek teljesítésére ’65A számú áfa bevallás ’65M-01-K és/vagy ’65M-02-K jelzésű lapja szolgál.

Az eva alany által, csak eladói minőségben teljesítendő összesítő jelentés, tételes

Az egyszerűsített vállalkozói adó alanya az általa kibocsátott számlák tekintetében termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint számla módosítása illetőleg érvénytelenítése esetén, arról az adóévről benyújtott egyszerűsített vállalkozói adóbevallásban - az EVA törvény szerint mulasztási bírság kiszabása esetén, ha becslésre irányuló adóhatósági eljárás során állapítják meg az evát - nyilatkozik, amelyben a számlát kiállította.

Ennek teljesítésére az EVA bevallás szolgál.

Az adóbevallás kijavítására, és a mulasztási bírság alkalmazásában a nyilatkozatra (általános forgalmi adó összesítő jelentés) a bevallásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

A pénzforgalmi elszámolást választó általános forgalmi adó alany által kibocsátott számla esetében a nyilatkozatot csak egyszer, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő általános forgalmi adó bevallásban kell megtenni, amelyben ezen számla alapján az adózó első alkalommal adólevonási jogot érvényesít, adómegállapításra kötelezett.

A pénzforgalmi elszámolást választó általános forgalmi adó alany termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén a nyilatkozatot ugyanazon számláról csak egyszer, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő általános forgalmi adó bevallásban teljesíti, amelyben ezen számla alapján első alkalommal adólevonási jogot érvényesít.

Az értékhatár figyelembe vétele nélkül tehető összesítő jelentés

Az általános forgalmi adó összesítő jelentésre kötelezett adózó választása szerint a kötelezettségének az 1 millió forintos értékhatár figyelembevétele nélkül is eleget tehet.

Előfordulhat időszakbeli eltérés a partnerek egymásra vonatkozó nyilatkozataiban amiatt, hogy az eladói oldalon a fizetendő adó körében szerepeltetett számlában áthárított adót a vevő nem ugyanabban az adómegállapítási időszakban veszi figyelembe levonható adóként, mivel a levonási jogát később is gyakorolhatja, az elévülési időn belül.

Nem kell az összesítő jelentésben szerepeltetni

  • eladói minőségben a nem adóalanynak teljesített értékesítéseket,
  • eladói minőségben a külföldi, magyar adószámmal nem rendelkező adóalanynak teljesített értékesítéseket,
  • se eladói, se vevői minőségben a belföldi vagy határon átnyúló, fordított adózás alá tartozó értékesítéseket/beszerzéseket,
  • azon különös adómegállapítás körébe tartozó ügyleteket, ahol a számla áthárított adót nem tartalmazhat (pl. különbözet szerinti adózás alá tartozó használt termékértékesítést, a kompenzációs feláras rendszerbe tartozó értékesítés esetén alkalmazott felvásárlási jegyet vagy ennek hiányában kibocsátott számlát).

Összesítő nyilatkozat

Az összesítő nyilatkozat 2010-től kezdődően csak elektronikus úton nyújtható be az Adóhatósághoz.

Az áfa alanyának az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkoznia kell arról, hogy az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni.

Kereskedelmi kapcsolat: a termékbeszerzés és értékesítés – ideértve az Áfa tv. szerinti adómentes termékimportot megalapozó Közösségen belüli adómentes termékértékesítést is –, valamint a szolgáltatásnyújtás és igénybevétel.

Az összesítő nyilatkozatot az adóalanyoknak a közösségi kereskedelemről kell benyújtaniuk.

Az általános forgalmiadó-alanynak nyilatkoznia kell:

  1. az állami adóhatóság által megállapított közösségi adószámáról, valamint az Áfa tv. 89. §-ának (4) bekezdése szerinti ügylet teljesítése esetén az általános forgalmiadó-alanynak azon, az Európai Közösség más tagállamának hatósága által megállapított adószámáról, ahol ezen ügylet tekintetében adófizetésre kötelezett,
  2. a vevő és az eladó, illetve a szolgáltatást nyújtó és szolgáltatást igénybe vevő adószámáról,
  3. az Európai Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező beszerző részére teljesített, az Áfa tv. 89. §-ának (1), (3) és (4) bekezdései hatálya alá tartozó termékértékesítésről (ideértve azt az esetet is, amikor a közvetett vámjogi képviselő az importáló helyett, vagy az adóraktár üzemeltetője az adófizetésre kötelezett helyett tesz bevallást az importáló vagy az adófizetésre kötelezett által teljesített termékértékesítésről),
  4. az Európai Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező beszerző részére teljesített azon termékértékesítésről, melyet részére az Áfa tv. 52. §-ának megfelelő Közösségen belüli beszerzésként értékesítettek, valamint az Európai Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező értékesítőtől megvalósított azon termékbeszerzéséről, melyet részére az Áfa tv. 52. §-ának megfelelően teljesítettek,
  5. az Európai Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező adóalany vagy adószámmal rendelkező általános forgalmiadó-alanynak nem minősülő jogi személy részére teljesített, az Áfa tv. 37. §-ának hatálya alá eső azon szolgáltatásnyújtásról (ideértve az előleget is), amely adóköteles a teljesítési hely szerinti tagállamban, és amely után az igénybevevő az adófizetésre kötelezett,
  6. az Európai Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező adóalanytól megvalósított termékbeszerzéséről, illetve az Áfa tv. 37. §-ának hatálya alá eső azon szolgáltatás igénybevételéről (ideértve a szolgáltatás igénybevételéhez fizetett előleget is), amely után beszerzőként, igénybevevőként adófizetésre kötelezett,
  7. a c)-f) pontokban meghatározott ügyletek általános forgalmi adó nélkül számított összesített ellenértékéről beszerzőnkénti, igénybevevőnkénti (értékesítőnkénti, nyújtónkénti) részletezésben, illetve az Áfa tv. 89. §-ának (4) bekezdése hatálya alá tartozó ügyletek összesített ellenértékéről,
  8. az Áfa tv. 77. §-a szerinti utólagos adóalap csökkentés esetén a korrekció összegéről.

Az összesítő nyilatkozatot az általános szabály szerint a havi bevallásra kötelezett adóalany havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20-áig, a negyedéves bevallásra kötelezett adóalany negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig nyújtja be az állami adóhatósághoz.

A rá irányadó általánosforgalmiadó-bevallási gyakoriságtól függetlenül, az adóalanynak a negyedéves gyakoriságú összesítő nyilatkozatról havi gyakoriságú összesítő nyilatkozatra kell áttérnie, ha

a) az Áfa tv. 89. § (1) és (4) bekezdésében meghatározott termékértékesítés, valamint a 91. § (2) bekezdése szerinti termékértékesítésnek megfelelő termékértékesítés, vagy

b) az Áfa tv. 19. §, 21. § és 22. § (1) bekezdésében meghatározott Közösségen belüli termékbeszerzés

tárgynegyedévre vonatkozó, általános forgalmi adó nélkül számított összesített ellenértéke meghaladja az 50 000 eurónak (12 600 000 forint) megfelelő pénzösszeget. Ebben az esetben az áttéréssel érintett időszakra vonatkozó összesítő nyilatkozatot a tárgynegyedév első napjától az értékhatár meghaladásának hónapja utolsó napjáig tartó időszakról, ezen időszakot követő hónap 20. napjáig kell benyújtani.

Az e pontban euróban meghatározott összeg forintra való átváltására az Áfa tv. átváltási árfolyamról szóló 256. §-át kell alkalmazni (252,19 forint/euro).

Ha az előző pont szerinti áttérést követő négy naptári negyedévben az adózó nem haladja meg az ott meghatározott értékhatárt, és a negyedik naptári negyedévet követő adómegállapítási időszakra nem havi általános forgalmi adó bevallásra kötelezett, a negyedik naptári negyedévet követő adómegállapítási időszakra negyedéves gyakoriságú összesítő nyilatkozatot nyújt be.

A közösségi adószámmal rendelkező, általános forgalmiadó-alanynak nem minősülő jogi személy, a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalany, az alanyi adómentességet választó adóalany, a kizárólag mezőgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállású adóalany, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó alanya (az ún. speciális adózói körbe tartozó adóalanyok) a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletről az összesítő nyilatkozatot havonta, az ügylet teljesítését követő hó 20. napjáig az Art. 8. számú melléklet 1. A) és a 3. A) pontjában foglalt rendelkezés megfelelő alkalmazásával nyújtja be.

Az Art. 8. számú melléklet 1. és 2. pontjában meghatározott közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletről (összegről) arra az időszakra vonatkozóan kell összesítő nyilatkozatot tenni, amelynek során az adófizetési kötelezettség keletkezett.

Az Art. 8. számú melléklet 1. A) pont h) alpontjában meghatározott, utólagos adóalap csökkentésből eredő korrekciós összeget arra az időszakra vonatkozó összesítő nyilatkozatban kell szerepeltetni, amelyben a terméket beszerző, illetve szolgáltatást igénybe vevő személy az Áfa tv. 77. §-a szerinti utólagos adóalap-csökkenés esetén a korrekció összegéről értesítést kapott.

Az Art. 8. számú melléklet 1. A) pont e) alpontjában meghatározott szolgáltatás ellenértékének utólagos módosítása esetén a korrekció összegét arra az időszakra vonatkozó összesítő nyilatkozatban kell szerepeltetni, amelyben a szolgáltatást igénybevevő a korrekció összegéről értesítést kapott.

Nem kell összesítő nyilatkozatot tenni arra az időszakra, amelyben az adózó közösségi kereskedelmet nem folytatott. Ebből következően nulla adattartalmú alapnyilatkozatot nem kell készíteni. A 15A60. számú összesítő nyilatkozat nullás adattartalom esetén nem váltható ki az ún. NY nemleges nyilatkozattal.

Az összesítő nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

Az összesítő nyilatkozatot az adózó az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus űrlapon, elektronikus úton terjeszti elő az állami adóhatósághoz.

A nyilatkozat késedelmes benyújtása esetén az Art. 172. § (1) bekezdés b) pontja szerint, ha a nyilatkozat hibásan kerül benyújtásra, az Art. 172. § (10) bekezdése alapján mulasztási bírság kiszabásának van helye. Ha azonban a késedelmesen benyújtott összesítő nyilatkozat hibás, az adózó csak a késedelemért szankcionálható. Ha a nyilatkozatot az adózó nem teljesíti, úgy az Art. 172. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott mulasztási bírsággal szankcionálható.

Az összesítő nyilatkozatban szereplő adatoknak az adott negyedévre/hónapra benyújtott áfa-bevallás(ok) meghatározott soraiban szereplő adatokkal egyezőséget kell mutatnia.

Az eva alanyoknak a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyleteikről a 1586. számú bevallást és a 15A60. számú Összesítő nyilatkozatot kell benyújtaniuk.

A 2015. évre vonatkozó, határidőig benyújtani elmulasztott összesítő nyilatkozatokat a 15A60. számú összesítő nyilatkozat nyomtatványon elévülési időn belül kell pótlólag benyújtani.

Az adó megállapításához való jog a 2015. január-november hónapok és a 2015. I-III. negyedévek esetén 2020. december 31-én, a 2015. december hónap és a 2015. IV. negyedév esetén 2021. december 31-én évül el.

Ha az 1. pontban meghatározott adóalany az 1. számú melléklet I./B/3. pontjában foglalt rendelkezések szerint közösségi adószám megállapítása miatt vagy más okból évesről negyedéves vagy havi, illetve negyedévesről havi általános forgalmi adó bevallásra tér át, és a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügylet alapján az adófizetési kötelezettsége az áttéréssel érintett bevallással le nem fedett időszak tekintetében keletkezik, az összesítő nyilatkozatot az adóalany a bevallással egyidejűleg nyújtja be.

E melléklet alkalmazásában az „adószám” kifejezés alatt - eltérően a 178. § 1. pontjában meghatározottaktól - az Európai Közösségnek Magyarországon kívüli tagállamai esetében az érintett tagállamban általános forgalmi adó fizetésére kötelezettként hatósági nyilvántartásba vett egyedi azonosítására szolgáló olyan betűből és/vagy számból álló jelet kell érteni, amely az érintett tagállam joga szerint tartalmában megfelel a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv 215. cikkének.