Václav Feder cseh gyártulajdonos egy, generációra visszanyúló tapasztalattal rendelkező rugógyár tulajdonosa és vezetője.

Miután évtizedes tapasztalatuk van a rugók előállításában, a rendszerváltás után megkeresi őket egy nagyvállalat, az Interbrake, hogy legyenek az ő kizárólagos beszállítói.
Az Interbrake több nagyobb autógyárnak szállít be felfüggesztéseket, fékrendszereket.
Feder-nek ezen alkatrészek rugóalkatrészeit kell biztosítania.

Az Interbrake jelentős beruházást hajt végre, hogy a Feder-Werk megfelelő minőségben és mennyiségben tudjon rugót beszállítani a nagyvállalat igényeinek megfelelően. Ez a kapacitások kibővítését és korszerűsítését jelentette. Ezen befektetéseknek köszönhetően a vállalat minden évben szép bevételre tesz szert.

5 év után azonban az Interbrake egyoldalúan felrúgta a szerződést és Kínába tette át székhelyét, valamint beszállítóit is innen válogatta.

 1. Hibázott – e Vaclav Feder valamiben, miután felfuttatta és korszerűsítette a termelést?
 2. Mit tenne most ön a cégvezető helyében?

Elsőként biztosan megállapítható hogy nem lett volna szabad, hogy a cég teljes egészében egyetlen vállalat igényeitől függjön. Ez az egy lábon állás tipikus esete. Ezt, mint termelő vállalat tulajdonosa mindenképpen el kellett volna kerülnie.

Bár nagy megrázkódtatás érte Herr Feder-t, azért ez még korántsem jelenti azt, hogy vállalakozását temetnie kellene. Két lehetőség áll előtte.

 1. Megtartja jelenlegi profilját és keres egy másik vállalatot, akinek beszállíthat. Megteheti, hogy felkeresi az Interbrake többi hasonló helyzetbe került beszállítóját, és összefogva létrehoznak egy vegyes vállalatot, amely a különböző autógyártók igényeit látja el, ezzel mint az Interbrake vetélytársává válnak.
 2. Mivel alapvető kompetenciával rendelkezik a rugógyártás területén, ezért kibővítheti profilját és új piacokat keresve másfajta igényeket kielégítve tehet szert haszonra. Pl.: gyárthat rugókat az alábbiak számára
  • Motorkerékpárok
  • Versenysport (High-End termékek) ezzel a K+F is fejlődhet
  • Kerékpárok
  • Tehergépjárművek
  • Munkagépek