A kifizető külföldi székhelyű jogi személy, egyéb szervezet személygépkocsijának magáncélú használata és az e használattal összefüggő, úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása adómentes természetbeni juttatás lett 2009.02.01-től.

Ha a magánautót a munkához, de nem munkába járásra használják, s nincs kiküldetési rendelvény, a magánautó tulajdonosa viszont költségtérítést kap, és arra a hónapra költséget számol el, meg kell fizetni a cégautó adót.

Az adó 2009. februártól 1600 cm3 hengerűrtartalom vagy 1200 cm3 kamratérfogat alatti járművek esetében havi 7 ezer forint, minden más személygépkocsi esetén havi 15 ezer forint.

Az adót önadózással negyedévente, a negyedévet követő hónap 20-áig kell bevallani és az állami adóhatóságnak befizetni.

Ha a kifizető a cégautót a hónap egyetlen napján sem üzemeltette és ez a tény a körülmények alapján egyértelműen megállapítható, akkor e személygépkocsi után az adott hónapra nem köteles a cégautó-adót megállapítani, megfizetni és bevallani.. Az Szja 70. §-a szerinti természetbeni juttatás esetén fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a fizetendő cégautó adó 25 százaléka. 1998.évi LXVI. Tv EHO A cégautó után 3% munkaadói járulékot is kell fizetni.

Ha a magánszemély térítést fizet a magánhasználatért, akkor a cég mentesül a cégautó adó alól.