A Cafeteria nem más, mint a béren kívüli juttatások rendszere, rugalmasan alakítható csomagba rendezve.
Ez a csomag többfajta juttatási elemet tartalmaz (utalványok, pénztárak stb.)
Ebből a munkatársak a rendszer beindításakor és az azt követő minden év elején kiválogathatják, hogy melyik elemből mennyit kérnek egy a Cég által meghatározott keret erejéig.
Mindenki olyan juttatást, ami neki kedvező, amit szívesen kapna, amivel ő személy szerint a legjobban jár.
A csomag általában adómentes természetbeni juttatásokat kínál, de természetesen más elemek is szerepelhetnek benne.
Ha egy munkatárs járulékokkal terhelt elemeket választ, akkor ezek a járulékok az ő Cafeteria keretét terhelik.
Tehát ha valaki havi 1.000 Ft étkezési utalványt választ az 12.000 Ft-tal csökkentette saját éves keretét, ha havi 1.000 Ft készpénzt igényel, akkor 12 X 1.850 = 22.200 Ft-ot merít ki az éves keretéből.

  • Adó-és járulékmentes étkezési utalvány
    Lényege, hogy a törvényi szabályozás adta keretek között, étkezési hozzájárulás jogcímen, kizárásos alapon, meleg vagy hideg étkezési utalvány formájában adó-és járulékmentes formában lehetőséget nyújt a munkáltató számára a munkavállalók étkezéséhez való hozzájárulásra. A különböző utalványok elfogadóhelyei (éttermek, vagy élelmiszerüzletek) nagyon széleskörűek, melyről az interneten, vagy az elfogadóhelyek listáját tartalmazó kis füzetekből lehet tájékozódni. 
  • Hozzájárulás önkéntes nyugdíjpénztári befizetéshez
    Adómentessége miatt szintén sokan választják az önkéntes nyugdíjpénztári a hozzájárulást. Az adózási jogszabályok alapján figyelni kell azonban arra, hogy a munkáltató által esetleg finanszírozott önkéntes nyugdíj pénztári tagdíj hozzájárulás, egészségpénztári tagdíj, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás összege havonta együttesen csak a mindenkori minimálbér összegéig adómentes. 
  • Egészségpénztári tagdíj finanszírozásának átvállalása
    Ma már egyre jobban terjedőben az egészségi szolgáltatások igénybe vétele egészségpénztárakon keresztül: gyógyszervásárlás, szakorvosi rendelés, természetgyógyászat, fogászati kezelés, fittness, rekreáció, üdülés, sporteszközök beszerzése. Adómentes, ha a nyugdíjpénztári tagdíj és az egészség-pénztári tagdíj együttes havi összege összevonva nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét. 
  • Hozzájárulás egészségpénztári egyéni számlához a tagdíjon felül is
    A tagdíjbefizetésen kívül sokan szeretik, ha az egyéni számlájukra további összegek kerülnek, melyet szintén fel lehet ajánlani a cafeterián belül.
  • Hozzájárulás életbiztosításhoz
    A biztosítások elterjedésével ma már a lakosság nagy része rendelkezik egyéni célú életbiztosítással. 
  • Hozzájárulás albérleti díj fizetéséhez
    Pályakezdő fiatalok által előnyben részesített juttatási forma, mely a munkaerőpiacon megtartó erőt is képviselhet.
  • Hozzájárulás lakás előtakarékossági díj fizetéséhez
    Főleg fiatalok körében népszerű a lakáskassza törlesztő részleteinek finanszírozási lehetősége a cafeterián belül.
  • Egyéni célú képzés támogatása
    A munkakör ellátásához nem szükséges, vagy a szervezet képzési politikáján belül nem támogatott, illetve hosszú távú képzési célokban nem szereplő képzések járulékos költségének átvállalása a cafeteria keretből. 
  • Kulturális tevékenység támogatása színház, koncertjegyek, múzeumbelépők elszámolásával vagy utalvány formájában
    A jelenlegi törvényi szabályozás lehetőséget biztosít adómentesen színház, koncertjegyek, múzeumjegyek, belépők elszámolására. Szabadon választható keretösszeg erejéig a munkavállaló számla leadásával elszámolhatja színház,- koncert- és múzeumjegyeit, bérleteit.
  • Sporttevékenység támogatása
    A munkavállalók aktív sportolásának támogatására nyílik mód a különböző aktív sport tevékenységükhöz kapcsolódó bérleteik (uszoda, fittness, aerobic stb.) elszámolásával, de az adminisztráció és a visszaélések elkerülése végett ajánlatos az utalványok használata is.
  • Ruházati utalvány
    A természetbeni juttatás formája lehet ruházati utalvány is, melynek adóterhei magasak. Ma már egyes utalványokat szinte minden jelentős, igényes ruházati áruházláncot, divatáru szaküzletet, cipő-és fehérnemű boltot magába foglaló országos bolthálózatok tagjainál be lehet váltani. 
  • Könyvutalvány
    A könyvek magas árai miatt ma egyre többen kedvelik ezt a juttatási lehetőséget, bár adóterhei magasak. 
  • Ajándék utalvány
    Évente háromszor adható a minimálbér 10 %-ig adómentesen.
  • Iskolakezdési támogatás utalvány formájában
    A törvényi rendelkezéseknek megfelelően az iskolakezdést megelőző két hónapban A minimálbér 30 %-ig mentesen támogathatja a munkáltató munkavállalói tanköteles gyermekeit. Lehet utalvány vagy pénzbeli – számlákkal való elszámolás.

Érdekképviseletek meggyőzése

Az elfogadtatás sikerét elősegíti, ha az érdekképviseleti szerveket (szakszervezet, üzemi tanács) már a bevezetés előkészítési fázisától kezdve bevonjuk a folyamatba; ismertetjük velük a rendszer filozófiáját, érvekkel, transzparens kimutatásokkal igyekszünk megnyerni őket a változásnak.

Adómentes juttatások 2008-ban

Mindenekelőtt fel kell hívnunk a figyelmet (ahol nincs kollektív szerződés), hogy dolgozóknak azonos feltételekkel kell adómentes juttatásokat nyújtania !

  • Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, maximum dolgozónként a minimálbér 30%-ig, azaz 2008-ban max.havi 20,700 ft-ig adómentes
  • Önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, maximum dolgozónként a minimálbér 30%-ig, azaz 2008-ban max.havi 20,700 ft-ig adómentes
  • Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, maximum dolgozónként a minimálbér 50%-ig, azaz 2008-ban max.havi 34,500 ft-ig adómentes
  • Bármely vendéglátóhelyre, meleg étkeztetésre szóló utalvány havi 12 ezer ft / főig, készételre szóló utalvány havi 6 ezer ft / főig.
  • Munkáltató által átvállalt internet díja, vagy min.két évig a munkáltató által használt számítógép kedvezményes, vagy ingyenes megszerzése, illetve számítógép beszerzésre jogosító utalvány.
  • Üdülési csekk, melyet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátott ki. Adható alkalmazottaknak, személyesen közreműködő tagoknak és azok közeli hozzátartozóinak - max.havi minimálbér / fő (2008-ban 69 ezer Ft)
    A magánszemélynek neve és adóazonosító jele feltüntetésével nyilatkoznia kell, hogy az évben még honnan kapott, ill.vett üdülési csekket. A munkáltatónak az általa juttatott üdülési csekkekről K53-as bevallást kell leadnia január 31-ig !
  • Július és október között annak az alkalmazottnak adott iskolakezdési támogatás, akinek családi pótlékra jogosult gyermeke van. A támogatás mindkét szülőnek jár, még ha egy helyen is dolgoznak. A támogatás a részmunkaidőben dolgozóknak is jár. Az iskolakezdési támogatás mértéke a minimálbér max. 30%-a, jelenleg 20,700 ft  gyermekenként. Ebből tankönyveket, tanszert és ruházati termékeket vehetünk, számlát a munkáltató nevére kell kérnünk. Külön nyilvántartást kell vezetnie a munkáltatónak a nyújtott iskolakezdési támogatásról. De ez egyébként minden adómentes támogatásról igaz. Dokumentálni kell mindent !
  • Munkáltató nevére szóló számlára megvásárolt, a munkavállaló helyi utazására szóló bérlet.
  • Vetélkedő esetén adott tárgyjutalom 5 ezer ft-ig, vagy az adott érem, trófea értékhatár nélkül. ha pl. egy munkáltató óránként rendez pénztárosai között vetélkedőt, hogy ki a gyorsabb, ügyesebb, akkor akár óránként is adhat 5 ezer ft-ért tárgyjutalmat. Vagy adhat a nyertesnek akár 18 karátos aranyból készült érmét is !
  • Munkáltató által munkavállalónak max.évi három alkalommal adott ajándék (termék, utalvány, szolgáltatás) - alkalmanként max. 6,900 ft-ig (minimálbér 10%-áig)
  • Munkásszálláson történő elhelyezés, avagy, ha a munkáltató legalább két alkalmazottjának bérel lakást, akkor az már munkásszállásnak minősül. Az alkalmazottak lakóhelye más településen kell legyen, mint a munkahelyük.
  • Kizárólag a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás, baleset biztosítás munkáltató által fizetett díja
  • Munkáltató által munkavállaló részére adott munkaruházati termék
    Munkaruházati termék : olyan egyenruha, formaruha, védőruha, munkaruha, valamint ezek tartozékai, melyet a munkavállaló egészségének védelme, utcai ruhájának megóvása céljából visel. Vagy olyan munkaruházati termék, mely megkülönböztető jellegű (pl.pincér, bíró, stb).
  • Munkáltató hitelintézet útján nyújtott, lakáscélú felhasználásra adott, vissza nem fizetendő támogatásából az 1 millió ft-ot meg nem haladó rész (max.az építési költség,vagy a vételár 30%-a, valamint még feltétel, hogy a lakás nem haladhatja meg az államilag támogatott méltányolható lakásigényt). Az elengedett tartozásról a munkáltatónak január 31-ig bevallást kell leadnia az Apeh felé.
  • Köztisztviselőknek ruházati költségtérítés
  • Egyenruha pénzbeli megtérítése
  • Munkáltató által juttatott védőeszköz, baleset és egészségvédelmi eszközök (pl.szemüveg a monitorhoz)
  • Pedagógusoknak szakkönyv vásárlásra adott összeg
  • Kifizető által reklám céllal adott árengedmény, visszatérítés,vagy más kedvezmény, árura, szolgáltatásra váltható érték, adott áruminta. További feltétel, hogy a nyilvánosan meghirdetett reklámkampány magánszemélyek széles körében kerüljön meghirdetésre. Nem ide tartozik a vetélkedő, verseny, vagy sorsolás eredményeképp adott jutalom (amennyiben a sorsolás nem minősül szerencsejátéknak) !

Itt szeretném megjegyezni, hogy a lakásszerzés kedvezménye 2008-tól megszűnt ! Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy amennyiben 2008-ban lakásértékesítésből jövedelmünk származik (a jövedelemszerzés időpontja a  szerződés Földhivatalhoz történő benyújtásának napja !), azt le kell adóznunk, attól függetlenül, hogy jövedelmünket esetleg lakás szerzésre fordítottuk-e, vagy sem. Nagy könnyebbség viszont, hogy amennyiben a lakást 5 éve, vagy régebben vettük, értékesítése mindenképpen adómentes lesz.

Az adómentes juttatások egyéb korlátai
A munkáltató egy munkavállalójának évente összességében legfeljebb 400 ezer ft-ot adhat a következő juttatásokból :

  • önkéntes kölcsönös egészségpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás
  • önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás
  • üdülési csekk
  • iskolakezdési támogatás
  • átvállalt tandíj
  • átvállalt internethasználat díja, számítógép juttatásnál a sz.gép szokásos piaci értéke
  • megtérített utazási bérlet

Ez annyit jelent, hogy ha a munkáltató által alkalmazottjának adott fenn felsorolt adómentes juttatások összértéke eléri egy évben (vagy, ha az alkalmazott év közben lépett be a munkáltatóhoz, akkor az arányos részt) a 400 ezer ft-ot, akkor az azon felüli rész már adóköteles béren kívüli juttatásnak számít. Erre a részre már 54% szja-t, 11% EHO-t és 3% munkaadói járulékot kell fizetni. Az adót bevallani a következő év májusi bevallásában kell.