Információtartalom vázlata

 • Milyen szempontok alapján készül fel az állásinterjúra?
 • Milyen kellékeket visz magával a megbeszélésre?
 • Foglalja össze, milyen viselkedési szabályok betartása fontos egy állásinterjún!

Bevezetés

Aki állást keres, annak az életében sorsdöntő esemény a felvételi interjú. Könnyen lehet, hogy egész életére kihat a lehetséges munkaadóval folytatott beszélgetés sikere vagy kudarca.

Az interjúról általában

Az interjú általában újságírói műfajként közismert, de van újabb jelentése is: a meghirdetett állásra jelentkező személy beszélgetése a lehetséges munkaadóval. Mindkét esetben kérdés-felelet formájában zajlik a beszélgetés valamilyen lényeges témáról. A szó angol eredetű (interview), az angol nyelvbe pedig a franciából került át, ahol az entrevue kifejezés eredetileg egymásra pillantást jelentett.

Készülődés az interjúra

A jelöltnek ajánlatos minél többet megtudnia a munkaadóiról, a betöltendő állásról, az interjú körülményeiről.
Jó, ha megismerkedik az intézmény történetével, hogy mivel foglalkozik a lehetséges munkáltatója, milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kínál, hány embert alkalmaz, hol vannak telephelyei.

Előnyt jelent, ha a jelöltről kiderül, hogy már eddig is érdekelte a vállalat tevékenysége. Értesüléseket, adatokat lehet szerezni a sajtóból, a könyvtárakból, a volt és jelenlegi alkalmazottaktól, valamint a társaság által nyilvánosan közreadott szövegekből (internetes honlapokról, jelentésekből).

A jelöltnek hasznára válik, ha a beszélgetés előtt újból átböngészi az eredeti hirdetést, és az esetleges, levélben elküldött kiegészítő adatokat.

Apró, de fontos részletek

Lényeges, hogy a jelölt gondosan jegyezze fel a beszélgetés helyét és idejét.

A pontos megjelenés érdekében hasznos ellenőrizni, hogyan lehet eljutni az adott helyre, érdemes megnézni térképen az útvonalat, és elég időt kell hagyni az utazásra.

A külső megjelenés nagyon fontos. A jelentkezőnek tisztának és rendezett külsejűnek kell lennie. Ez azt mutatja, hogy a jelölt ügyel a részletekre.

Ellenőrizzük, hogy összekészítettünk-e minden szükséges iratot és kelléket.
A várakozás fárasztó lehet, vigyünk magunkkal olvasnivalót. A könyv tükrözze érdeklődési területünket, hátha a bizottság felfigyel rá.

Mit vigyünk magunkkal a felvételi elbeszélgetésre?

Használjunk mindig jó minőségű irattartót vagy táskát!

 • önéletrajz
 • referenciamunka, ajánlólevél (ha van)
 • a vállalat értesítő levele (ha van)
 • szakképzettséget igazoló dokumentációk
 • egyéb bizonyítványok, tanúsítványok
 • esetleg névjegykártya
 • naptár, jó minőségű toll, jegyzettömb

Viselkedés a felvételi interjún

 • Érkezzünk pontosan.
 • Őrizzük meg nyugalmunkat.
 • Ha üdvözléskor kezet fognak velünk, mosolyogjunk az interjúvolóra. Kézfogásunk legyen határozott.
 • Emelt fővel lépjünk be a beszélgetés helyszínére.
 • Nézzünk a kérdező szemébe.
 • Csak akkor üljünk le, amikor erre külön felszólítanak.
 • Üljünk kényelmesen, de ne terpeszkedjünk el a széken.
 • Hangosan, tisztán, érthetően beszéljünk.
 • Ügyeljünk gesztusainkra; ne kulcsoljuk össze kezünket, ne babráljunk semmit.
 • Ne rágógumizzunk.
 • Feleljünk őszintén és egyenesen a kérdésekre. Ha önmagunkat adjuk, sokkal hitelesebb lesz minden mondanivalónk. Ha valaki mást próbálunk alakítani, azaz megjátsszuk magunkat, sokkal inkább láthatóvá válnak gyengeségeink és hibáink.
 • Mielőtt felállnánk, még egyszer nyilvánítsuk ki – egy mondatban –, hogy örömmel dolgoznánk a vállalatnál, fogjunk kezet és mosolyogjunk.

Értesítés az állásinterjú eredményéről

A jelöltet illik az interjút követő két héten belül értesíteni arról, hogy megkapta-e az állást. Bár az elutasítás csalódást kelt, a sikertelen jelöltek tanulhatnak hibáikból, ha elemzik a kérdéseket, és szerepgyakorlatokkal készülnek föl a következő alkalomra, hogy jobb válaszokat adjanak, magabiztosabban viselkedjenek. Az elutasításból nem következik, hogy a jelöltnek rosszak a képességei. A munkaerőpiacon is verseny van, és mindenkinek a lehető legjobb teljesítményt kell kihoznia magából az interjúk alkalmával.

Béralku

A felvételi interjúk egyik, talán legkényesebb pontja a bérmegállapodás. Fontos, hogy ebben a témakörben is felkészülten, határozott elképzelésekkel érkezzünk. Az a jövedelem, amelyben sikerül megállapodnunk, hosszú távon meghatározza életminőségünket, munkamotivációnkat és lelkesedésünket.

Ha a munkába állást követően derül ki, hogy lényegesen kevesebbet kértünk munkánkért, mint amit kaphattunk volna, vagy mint amennyit a többi dolgozó keres, elégedetlenség alakul ki bennünk, s ez rányomja munkánkra és hangulatunkra a bélyegét. Tájékozódnunk kell tehát már az interjú előtt arról, hogy hasonló munkakörben milyenek a kereseti lehetőségek, ill. az adott vállalatnál milyen a bérszínvonal. S természetesen tudnunk kell magunkról, hogy milyen jövedelem az, amely elégedetté tenne bennünket.

Az interjú során fontos alapszabály, hogy ne mi hozzuk szóba a jövedelmet: várjuk meg, amíg a témát a munkáltató veszi elő. Ha azonban az interjú végéig nem merül fel ez a kérdés, legyünk bátrak magunk rákérdezni!

A munkáltatók leggyakrabban a pályázótól várják az összeg megjelölését. Igyekezzünk úgy irányítani a beszélgetést, hogy ne kelljen konkrét összeget megneveznünk, hogy mégiscsak a másik fél tegye meg az ajánlatát.

A jövedelem mindig adott munkáért jár, ezért fontos, hogy e kérdés csak akkor kerüljön szóba, amikor már pontosan ismerjük a munkakör tartalmát, a munkaidőt, a munkakörülményeket és felelősséget. Saját elképzeléseink megfogalmazása előtt tájékozódjunk arról, hogy milyen fizetésen kívüli juttatások vannak: prémium vagy jutalom, étkezési és közlekedési hozzájárulás, szociális juttatások és támogatások. Térjünk ki arra a kérdésre is, hogy hogyan alakul a próbaidő alatt, ill. annak letelte után a javadalmazás.

Ne felejtsük el, hogy ez egy alkuhelyzet: az általunk megjelölt összeget a munkáltató igyekszik valamelyest lejjebb vinni Ha nekünk kell megneveznünk az elvárásainkat, legyünk mindig reálisak, de ne legyünk szégyenlősek.