Információtartalom vázlata

  • Milyen alapvető öltözködés módokat különböztetnek meg?
  • Melyek a hivatali öltözködéshez ajánlott férfi-, illetve női megjelenési stílus jellemzői?
  • Jellemezze a képen látható személyeket a személyes image kialakítása szempontjából! Mit üzennek a megjelenésükkel?

A felvételi interjú

Aki állást keres, annak az életében fontos, akár sorsdöntő esemény lehet a felvételi interjú. Lehet, hogy egész életére kihat a lehetséges munkaadóval folytatott beszélgetés sikere vagy kudarca.

Az új munkaerő toborzása sok vállalatnál, intézménynél többlépcsős folyamat. Először meg kell vizsgálni, hogy a már meglévő munkakörre csakugyan szükség van-e, majd meghirdetik az állást. A beérkező jelentkezések alapján összeállítják a munkakör betöltésére megfelelőnek látszó jelöltek szűkített listáját. Az első rostán átjutóknak elfogadták az írásbeli jelentkezését (önéletrajz, motivációs levél, kérdőívek), de a munkaadót érdekelheti személyiségük vagy jellemük olyan oldala is, amelyről az írott szöveg nem árul el semmit. A személyes beszélgetés arra is jó alkalom, hogy az éles szemű megfigyelő következtetéseket vonjon le a jelölt viselkedéséből, öltözködéséből, testbeszédéből, hangjának árnyalataiból. Az interjúra kiválasztott személyeket rendszerint levélben értesítik.

Készülődés az interjúra

A jelöltnek ajánlatos minél többet megtudnia a cégről, a betöltendő állásról.  Lényeges, hogy gondosan jegyezze fel a beszélgetés helyét és idejét. A pontos megjelenés érdekében hasznos ellenőrizni, hogyan lehet eljutni az adott helyre. A késve érkező jelölt szinte mindig esélytelen.

Megjelenés, öltözködés a felvételi interjún

A külső megjelenés nagyon fontos. A jelentkezőnek tisztának és rendezett külsejűnek kell lennie. Minden irodai munkára és minden olyan állásra, amely közvetlen ügyfélkapcsolattal jár, öltönyben-nyakkendőben, illetve kosztümben, harisnyában és zárt orrú cipőben kell jelentkezni. A kétkezi munkakörre jelentkezőknek is előnyös, ha inget és nyakkendőt viselnek. Sem férfiaknak, sem nőknek nem ajánlatos ilyenkor farmernadrágot fölvenni.  Kerülendő az élénk, erőteljes színű ruha, ez ugyanis agresszivitásra vall. A haj, a kéz, a köröm tiszta, ápolt legyen, főleg, ha a vállalat tevékenysége élelmiszerrel vagy egészségüggyel kapcsolatos.

Általában az öltözködésről

Az első benyomásokat a megjelenés, öltözködés segítségével szerezzük az emberről, ezért a hivatalos életben különösen nagy jelentősége van az öltözéknek. Így az a mondás, hogy nem a ruha teszi az embert, csak részben igaz. A jó megjelenés tükrözi az egyén igényességét magával és másokkal szemben, meghatározza a környezethez, munkahelyhez való viszonyát.

Ha valaki tisztában van egyéniségével, önmagával, akkor könnyen ki tudja választani a legelőnyösebb viseletet. Nem minden divat illik mindenkire, figyelembe kell venni a személyiséget, testi adottságokat. Öltözködésnél a vonzó, személyiségünkkel harmonizáló, kissé visszafogott, de elegáns megjelenés legyen a cél.

Megjelenésünkben fokozott jelentősége van a színek használatának is. A színeket mindig az arcbőrünkhöz és a szemünkhöz igazítsuk. Általában elmondható, hogy a kifelé forduló, könnyen kapcsolatot teremtő emberek színesebben öltözködnek, míg a befelé forduló típusú emberek, akiknek a kapcsolataikra a fegyelmezettség, megbízhatóság a jellemző, inkább a semleges színeket kedvelik.

Az öltözetek csoportosítása

Az öltözködés mindig alkalomhoz igazodik. Az alkalmakat az ünnepélyesség foka szerint rangsorolják, eszerint különböztetik meg az öltözetet is:

  • Hivatalos öltözet: (nincs ünnepi jellege)
  • Alkalmi öltözet:
    • Informális
    • Félünnepélyes
    • Ünnepélyes
  • Speciális alkalmi ruhák (kirándulás, sport stb.)

A felsőruházat összeállításához és kiválasztásához néhány alapvető szabály

  • Az öltözet színárnyalata általában követi az évszakot (nyáron világosabb, télen sötétebb), klasszikus kivételt jelentenek a diplomáciai etikett által előírt félünnepélyes és ünnepélyes alkalmak sötét színei.
  • A kiegészítő tartozékok egymással harmonizálnak (nyakkendő, zokni), a cipő színe a ruha színével árnyalatban összhangban van.
  • A színösszetétel divat szerint változik, a szabás is, ezért általános érvényű útmutatás nehezen adható, annál fontosabb a divat változásainak ismerete és mértéktartó követése.
  • A mintás inghez egyszerű, egyszínű inghez mintás nyakkendő illik.
  • Az öltözködésnél fel kell készülni minden váratlan lehetőségre, például külföldi partner váratlanul is érkezhet, s kellemetlen, ha nincs kéznél a férfiaknak a zakó és a nyakkendő.

Törekedjünk az ízléses öltözködésre

A jó ízlésű ember idegenkedik a hivalkodástól és a kirívótól. A csinos öltözet a művészien megkomponált képet juttatja eszünkbe, ahol minden a helyén van. A tiszta, gondozott ruha fontos része a megjelenésünknek. Nem illik mindig ugyanabban a ruhában járni. Ne viseljünk mindig ingpulóvert, pulóvert vagy tréningruhát.
A ruha kövesse a test vonalát, minden túlzó hangsúly nélkül. Színe legyen összhangban az ing, a blúz, a nyakkendő, a cipő, a kabát stb. színével. Nem illik sötét színű ruhához világos, vagy fehér zoknit és cipőt viselni.
Nőknél elvárás, hogy a cipő, a táska színe egyezzen meg, hűvösebb időben pedig a többi kiegészítőnek – kalap, kendő, sál – is harmonizálni kell egymással.
A ruha és a cipő tisztasága, ápoltsága állandó követelmény.

Hivatali öltözet, megjelenés

Napunk jelentős részét munkahelyünkön, hivatalban töltjük. Az öltözködésnél általános szabály, hogy jól érezzük magunkat abban az öltözékben, amit viselünk, de feleljen meg a szokásos társadalmi elvárásoknak, valamint az ápoltság és tisztaság is elengedhetetlen.
Az ápolt, konszolidált hajviselet, körömápolás (nőknél és férfiaknál is), nappali viseletre szolid, diszkrét smink, ékszerek visszafogott viselete, a jól megválasztott parfümök – ezek mindenkori megjelenésünk fontos feltételei.

Hivatali viselet férfiaknak

A hivatali életben a férfiaknak kötelező viselet az öltöny, amely a „földszín” (szürke, barna, kék stb.) árnyalataiban készült. Anyaga jó minőségű szövet. Elegáns szabású, kidolgozásban hibátlan és gondos.
Az öltönyhöz világos színű vagy fehér ing illik nyakkendővel, amely nem kirívó mintájú.
Kiegészítőként bőr, sötét színű, szolid csatú nadrágszíj javasolt.
A zakó alá illő a most nagyon divatos mellény, vagy vékony pulóver, V vagy kerek kivágással. (Ha a férfiak leülnek, zakójukat ki kell gombolni, felálláskor újból be kell gombolni.)
Cipőválasztáskor a minőség elsődleges. Legyen a cipő bőrből, lehetőleg bőrtalpú, de ha nem is az, vékony gumitalpú legyen. A férfi lábbeli is követheti az aktuális divatot, de nem végletes formában, hanem tartózkodóan. A színe legyen az öltönyhöz igazodó, de sohasem világos. Nyáron ne viseljenek a férfiak a munkahelyen az öltönyhöz szandált.

Hivatali öltözet nőknek

  • Általánossá vált a hölgyeknél a térd közeli hosszúságú, egyszerű vonalú, szolid szövetszoknya, néhány blúzzal, blézerrel.
  • Ezenkívül elfogadott az egybeszabott ruha és a kosztüm (a nadrágkosztüm is egyre inkább).
  • Csak olyan blúz hordható, amely elfedi a vállat, még a nyári nagy melegben is.
  • Fontos viselet a harisnya. Vannak munkahelyek, ahol a formaruhához még a legnagyobb melegben is előírják viselését. A társadalmi elvárásoknak megfelelni akaró nő az üzleti életben leginkább testszínű harisnyát hord, egyszerű, kényelmes, de elegáns, sötét vagy ahhoz közeli színű, sem túl magas, sem túl lapos sarkú, nem túl hegyes és nem is túl szögletes orrú cipővel. (A táskában mindig legyen egy pótharisnya!)
  • Az ékszerek viselésénél vegyük figyelembe, hogy a nemes bizsu öltöztet, de nem szabad túlzásba vinni a mennyiséget. A kosztümökhöz jól mutatnak a színes selyemsálak.

Általános tanácsok mindkét nem számára

  • Mindkét nemnél hűvösebb napokon a zakóra vagy blézerre csak hosszú kabát ajánlott.
  • Az óraviseletről: törekedjünk a konzervatívabb viselethez igazodó stílusú, jó minőségű, elegáns óra kiválasztására.
  • Szemüveg viselésekor legyünk tekintettel az uralkodó divatra, de még inkább az arcformánkra, életkorunkra, megjelenésünk összhangjára.
  • A megjelenés része a frizura is. A haj szépségünk koronája. A frizura igazodjon egyéniségünkhöz, hajtípusunkhoz és az arcunkhoz is.