- I) Növényi eredetű élelmiszerek
- Gabona félék (búza, rozs) = kenyér, liszt, búzadara
- a) Tárolási követelmény: nedvesség + rovarok ellen óvni, Megfelelő levegőáramlás
- b) Eltarthatóság: fél év v. max. 1 év
- Zöldségek, gyümölcs áru (burgonya, hagyma)
- a) Tárolási követelmény: fa , műanyag rekeszek, (nyugaton már egyesével csomagolják) Száraz, hűvös helyen tartandó
- Növényi eredetű: margarin félék
- a) Tárolási követelmény: műanyag doboz, fólia+ papír
- b) Eltarthatóság: tartósítószert tartalmaz kb. 3-4 hó
- Száraz zöldségek: bab, borsó, lencse
- a) Tárolási követelmény: fóliazacskó, konzerv: üveg v. fémcsomagolás Kártevők károsíthatják, fény ne érje
- b) Eltarthatóság: több évig
- Mélyhűtött:
- a) Tárolási követelmény: fólia, zacskó, doboz (-16)-(-20)
- b) Eltarthatóság: 1 évig, de ha egyszer felolvadt, már nem lehet újra fagyasztani
- Készített ételek: borok, sörök, csoki, cukorka, kakaó
- a) Eljárással készülnek ami meghosszabbítja az élettartamot
- Gabona félék (búza, rozs) = kenyér, liszt, búzadara
- II) Állati eredetű élelmiszerek Húsok: Tárolás, szállítási követelmény: megfelelő hőmérsékleten
- Nyers
- a) Csomagolása:
- Nagy mennyiségű: ládákban, lezárva
- Kis mennyiségű: nejlon zacskó
- b) eltarthatóság: 1 nap, 4°c-on szállítva= fagyasztva 1 hónapig
- a) Csomagolása:
- Kész felvágott
- a) Tartósítószert tartalmaz
- b) Nem tartalmaz tartósítószert
- c) Eltarthatóság: a csomagolás típusától függ
- Pulton lévő: 1-2 nap előre csomagolt: vákuumos 1-2 nap, védőgázas 2-3 hét v. 1 hónap
- Száraz kolbász, szalámi
- a) Gyártási módja határozza meg az eltarthatóságát 3-4 hónap
- Tejtermékek: sajt, túró, joghurt
- a) Tárolás: 4-6°, kivéve tetrapack-os pultos 2-3 nap, az előre csomagolt 3-4 hét
Hűtőlánc: nem szabad megszakítani= mindig ugyanazon a hőfokon kell szállítani és tárolni.
- a) Tárolás: 4-6°, kivéve tetrapack-os pultos 2-3 nap, az előre csomagolt 3-4 hét
- Nyers
- III) Fémáruk: alumínium, vas, színesfémek, evőeszközök, edények, szeg, csavar
- Tárolás: nedvességtől óvni, korrózió elleni védelem (évente) felületkezelés
- a) Fémszállakban, megfelelő konzolokon tároljuk, állványon
- Lemez táblán van az áru tömbökben, ebből készült árut polcokon tudjuk tárolni, nagyobb méretű rakodólapokon
- Tárolás: nedvességtől óvni, korrózió elleni védelem (évente) felületkezelés
- IV) Textilipari Tárolási követelmény: fénytől, nedvességtől óvni
- Méteráru: feltekercselve fényvédő fóliával (korlátlan ideig)
- Ruházati termék: mindenképp csomagolás kell, amely a minőségtől függ
- a) Dobozokba összehajtogatva 1-vel csomagolva
- b) Vállfával akasztós kocsiban 1-vel csomagolva+ molyirtó
- Háztartási textil:
- a) Törölköző, függöny, abrosz, törlőkendő =feltekerve
- b) Szőnyeg= szövés alapján: kézi (lapokban) v. gépi (feltekerve)
- V) Bőráru: ruházat, dísztárgyak, bútorok, kikészített bőr
- Tárolási követelmény: hőmérséklettől, napfénytől óvni
- 1-vel csomagolni, pára lekötő (zselé) anyagokat tartalmazzon a csomagolás
- VI) Faipari termékek: bútorok, építőanyagok
- Tárolás, csomagolás függ a felhasználástól: tömbök, kötegek, rakodólapok napsugárzástól, próbáljuk megvédeni
- VII) Lakberendezési cikkek
- Tárolási követelmény: térkitöltő, fémpántok
- Csomagolást e szerint választjuk: mechanikai igénybevétel: (dinamikus=mozgatás, statikus= ütközés, dőlés)
- VIII) Villamos energia: kábelek, húzalok, kisebb tarozékok
- Tárolási követelmény: nedvesség, mechanikus hatástól megvédeni
- Csomagolás: a termék mérete, tömege határozza meg ,térkitöltők, nejlon, papírdoboz
- IX) Aeroszolos termékek: hő hatására felrobbanhat
- Tárolási követelmény: napfény, hő, ütődés, légnyomás
- Ccsomagolás: egyenként, fémdobozban, térkitöltő anyaggal
- Csak azonos veszélyességű besorolású kerüljön 1 csomagolásba, fel kell tüntetni a bárcákat
- X) Lakk és festékipari termékek
- Tárolási követelmény: jellegtől függően (tömbös, palackos)
- Megfelelő hőmérséklet, óvni az erős napsugárzástól fémdoboz, műanyagvödör
15. Mutassa be a mellékelt forrásban szereplő három termékcsoport tárolási követelményeit! Ismertesse a mellékelt idegen nyelvű dokumentumot!
- Találatok: 4271