Információtartalom vázlata

  • A CMR fuvarlevél.
  • A T2 L okmány.
  • Származási igazolás.
  • A rakjegyzék.

Az adásvételi szerződés úgy jön létre, hogy ajánlatot kérünk a közúti fuvarozótól, ebben rögzítjük azokat az adatokat, amelyek alapján a fuvarozó eldönti, hogy vállalja-e és mennyiért a fuvarozást. A levélben meg kell adni a pontos felrakó és lerakóhely megnevezését (relációkat), és az árura vonatkozó adatokat (a csomagolás módja, mérete, tömege). A közúti fuvarozó ez alapján kalkulálja ki a fuvardíjat, amelyet az ajánlattételben közöl velünk. A fuvardíj elfogadásával, és amikor a fuvarozó átveszi az árut, létrejön a fuvarozási szerződés.
Közúti CMR fuvarlevél: a megbízó vagy a logisztikai szolgáltató állítja ki, adatai egyeznek az árut kísérő okmányok adataival. ( az 1, 1.5, 3, 3.5 tonnás raksúlyú járművek még engedély nélkül közlekedhetnek a nemzetközi forgalomban. (formai és tartalmi ismérveit lásd az okmányon)
Ha az árunk nem tölti meg a nagyobb autót, eldönthetjük, hogy egy nagy, vagy több kis fuvareszközbe rakodjuk az árut. Ha egy nagyobba, akkor meghatalmazhatjuk a fuvarozót, hogy a maradék helyre más fuvaroztató áruját berakodja. Ebben az esetben részrakományként fuvaroztatjuk az árunkat.
A CMR 6 példányos: Az EU-n belül ebből csak 4et használunk.
1.pld: ez az eredeti, elszámolási pld. A ktgviselő kapja meg a szla mellékleteként, ezzel bizonyítja a fuvarozó,hogy leadta az árut.
2.pld: EU-n kívül használjuk, az indító vámhivatal állítja ki. Zöld vonallal keresztben áthúzva.
3.pld: EU-n kívül használjuk, a határ vámhivatal plda. Citromsárga vonallal keresztben áthúzva.
4.pld: a fuvarozónál marad, ezzel számol el az APEH felé. Zöld színű.
5.pld: átvevő plda. Kék színű.
6.pld: feladóé. Piros színű.

Mellékletét képezheti a rakjegyzék. Két esetben kell mellékelni:
1. amikor 1 feladótól 1 címzetthez megy a küldemény, viszont több fajta árut tartalmaz. A CMR 6-12 rovatát kell tartalmaznia.
2. akkor, ha részrakományként vagy gyűjtőáruként van továbbítva a küldemény. 1,2,3,4, 6-12 rovatokat kell tartalmaznia. Worldben vagy Excelben készítik.

Mellékletét képezheti még a származási igazolás: a gyártó állítja ki, majd az erre illetékes hatósággal hitelesítteti. Lehet egyszerű igazolás, ha a termék kizárólag az adott ország alapanyagából készült. Ha külföldi alapanyagból készült, fel kell tüntetni, hogy melyik alapanyag melyik országból érkezett.
EU-n belül ennek nincs jelentősége, de EU-n kívül nagyon fontos, mert ettől függ a fizetendő vámérték.
Vannak olyan termékek is, amikhez ha EU-s okmány van csatolva, nem kell vámot fizetni.

Egységes vámáru nyilatkozat - EV:  ha exportban adunk fel egy terméket, akkor töltjük ki az okmányt, és a vámhivatallal - VPOP elszámoltatjuk. 2 részből áll, a T1 és T2 okmányból.
-T1: az EV 1-2-3-as példánya, ha EU-ba megy a termék
-T2: az EV 4-5-6-os plda, ha EFTA vagy CEFTA országokba megy a termék.