Információtartalom vázlata

  • A szerves peroxidok fogalma
  • A szerves peroxidok csoportosítása
  • A szerves peroxidok érzéketlenítése
  • A szerves peroxidok szállítása során megkövetelt hőmérséklet-szabályozás
  • A szállításból kizárt szerves peroxidok

Szerves peroxidok:

Olyan szerves anyagok, amelyek a két értékű oxigén szerkezeti elemet tartalmazza és amelyek a hidrogén peroxid olyan származékainak tekinthetők, ahol az egyik vagy mind kettő hidrogén atomot szerves gyökök helyettesíthetik. A szerves peroxidok normál vagy magasabb hőmérsékleten hajlamosak a bomlásra. A bomlás, az hő hatásra szennyező anyagokkal (pl: savak, nehézfém, vegyületek, aminok stb.) való érintkezésre súrlódás vagy ütődés hatására következhet be. A bomlási sebesség a hőmérséklettel növekszik és függ a szerves peroxid kikészítésétől. A bomlás során egészségre ártalmas vagy gyúlékony gázok, gőzök fejlődhetnek. Az egyes szerves peroxidok esetében a hőmérsékletet a szállítás alatt szabályozni kell. Az egyes szerves peroxidok robbanásszerű bomlást szenvedhetnek különösen zárt térben. Ez a tulajdonság hígítok hozzáadásával vagy megfelelő csomagolás használatával megváltoztatható. Számos szerves peroxid erélyesen ég. El kell kerülni hogy a szerves peroxid szembe kerüljön, mert rövid érintkezés hatására is a szaruhártya súlyos sérülését vagy a bőr felmaródását okozhatja.

Szerves peroxidok csoportosítása:

  • P1:  Szerves peroxid hőmérsékletszabályozás nélkül.
  • P2: Szerves peroxidok hőmérséklet szabályozásával.

Szerves peroxidok érzéketlenítése:

A biztonságos szállítás céljából:

A szerves peroxidokat számos esetben szerves folyadékokkal vagy szilárd anyagokkal szervetlen szilárd anyagokkal vagy vízzel érzéketlenítik. Általában az érzéketlenítést úgy kell végrehajtani hogy a kifolyás esetén a szerves peroxidok veszélyes mértékű koncentrálódása ne következhessen be.

A szerves peroxid szállítása során megkövetelt hőmérsékletszabályozás:

Az egyes szerves peroxidok csak hőmérsékletszabályozás mellett szállíthatók. A szabályozási hőmérséklet az a maximális hőmérséklet, amelyen a szerves peroxid biztonságosan szállítható. Feltételezett, hogy a szállítás során a küldeménydarab közvetlen környezetében a hőmérséklet 24 óránként csak rövid ideig magasabb 55 Celsius foknál. A hőmérsékletszabályozás megszűnése esetén szükség lehet vészhelyzeti eljárások alkalmazására A vészhőmérséklet az a hőmérséklet, amelynél az ilyen eljárásokat meg kell indítani. A szabályozási és vészhőmérsékletet az öngyorsuló bomlási hőmérsékletből (ÖBH) vezetik le, ami az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelynél a szállítás során használt csomagolásban lévő anyagoknál az öngyorsuló bomlás bekövetkezhet.

Szállításból kizárt szerves peroxidok:

Az „A” típusú szerves peroxidok.