A társasági törvény foglalkozik az egyes rt.-k egymásban való részesedésével is. A társasági törvény csak a részesedési konszernjoggal foglalkozik, azzal is csak az rt.-k vonatkozásában. Fontosabb (nem jogi) fogalmak:
Vállalatcsoport: egymásban kölcsönösen részesedő, vagy egy anyavállalattól részesedési vagy egyéb alapon függő vállalatok együttese (Fotex-csoport)
Holding: olyan vállalatcsoport, ahol az anyavállalat pénzügyileg profitmaximalizálásra törekedve, portfolió szemléletben irányít vállalatokat, a leányvállalatok különféle gazdasági ágazatokhoz tartozhatnak.
Konszern: olyan vállalatcsoport, ahol az anyavállalat vagyonkezelésen túl szakmai irányítást is ellát és ahol a vállalatok rendszerint egy szakmai területhez tartoznak.
A társasági jog úgy érinti a vállalatcsoportosulásokat, hogy szabályozza az egymásban való tulajdonszerzés, illetve speciális szabályokat állít fel erre az esetre. A konszernjog tehát társaságok egymásban való tulajdonszerzését szabályozza. Magyarországon csak rt.-kre van kidolgozva. A modern konszern- és versenyjog egyre inkább preventív jellegű, a fúziókontrollnál ismert korlátozásokat a vállalatcsoportokra alkalmazza.