A hobby turizmus leginkább sportos tevékenységeket foglalja magába (aktív ás passzív sport). Különösen napjainkban élik reneszánszukat olyan extrém sportok, mint pl. a rafting, canyoning, ejtőernyőzés, siklóernyőzés, snowboardozás, stb. A sportoló üdülő számára fontos a sport, a hobby, vonzzák az erőfeszítések, fő célja, h jól érezze magát.
A hobby turizmus sokféle tevékenységhez kapcsolódhat, Magyarországon viszont nem sokra van lehetőség. Hazánkban leginkább a szárazföldön és levegőben űzhető sportoknak vannak lehetőségei és hagyományai.
A túrázást, kerékpározást bárki folytatgatja, a tárgyi feltételek könnyen beszerezhetők (kerékpár, túrafelszerelés). Csoportos túrázáshoz szakember szükséges, aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik (térkép, hely, stb.) Magyarországon a hegyek alkalmasak ezen tevékenységekre. Sokszor rendeznek versenyeket, híresek a különböző túraútvonalak (kék, sárga, zöld út, stb.)
Az egyesületek fontos szerepet töltenek be a tagok toborzásában, kül rendezvények és versenyek rendezésében, lebonyolításában, és áltlb minden eszközt megragadnak ahhoz, h az egyesület tagjai minél többször hódolhassanak hobbijaiknak.
A barlangászat kedvelői szintén sok helyen hódolhatnak szenvedélyüknek, néhány barlang különleges adottságokkal bír. Van, ahol nyaranta hangversenyeket rendeznek (Aggtelek), máshol a krónikus légúti betegségekben szenvedők enyhíthetik panaszaikat (Szemlőhegyi, Tapolcai Tavasbarlang), vagy fürödhetünk a barlangi tavakban (Miskolc-Tapolca).
A vizi és a téli sportok (sí) számára kevés lehetőség van. Így azoknak, akik búvárkodni v síelni szeretnének, külföldre kell utazniuk; ezért hazánknak ebből nem származik bevétele.
A Magyarországon megtalálható sporttevékenységek kínálata elég nagy, és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások is megfelelőek. Természetesen a fejlesztés mindenhol szükségszerű, hiszen a turisztikai tendenciák változnak, a vendégek igényei is, és ennek megfelelően kell a turisztikai kínálat elemeit változtatni. A fejlesztés irányaihoz ismerni kell a tur fogadóképesség elemeit és azok színvonalát (infrastruktúra, elszállásolás, étkezés, kereskedelmi hálózat, szórakozási és sportolási lehetőségek).
A civil tur szervezetek az adott ország politikai – gazdasági rendjébe tagolódva nagy jelentőséggel bírnak a tur ágazat magánkezdeményezésében és önfenntartásában.
Feladatuk:

  1. általános helyi és regionális pol ifo feladatok (egyesületi politika, ifo tudat ösztönzése, kulturális, társasági sportélet elősegítése)
  2. közigazgatási jellegű feladatok
  3. információs iroda működtetése
  4. ifora von javaslatok
  5. tur kínálat együttes alakítása, közreműködés és üzemeltetés (gyógyhelyi és ifo létesítmények üzemeltetése)
  6. reklám (kapcsolattartás hatóságokkal, szállodákkal, célirányos reklám a turizmusra szezononként)

Az extrém turizmust azoknak találták ki, akiknek a kaland igazi kikapcsolódás. Ennek rendkívülisége a veszélyben, a megszokottnál is több kalandban rejlik. A modern élménykeresésnek több változata is divatos: rafting, trekking, hőlégballonos repülés, jeep safari, hegymászás. Ezek a tevékenységek összehozzák a társaságot.
Manapság a nagyvállalatok közép-és felsővezetői számára munkahelyi juttatás lett a rettegés a lélekvesztőben. A cégek nem sajnálják a költségeket. Így a hobby tur az incentive tur részévé válhat.
Hazánkban egyre népszerűbbé válik a lovasturizmus, kimondottan erre szakosodott utszervezők is léteznek, gazdag programajánlatot és színvonalas ellátást is biztosítva.
Egyre népszerűbb a golf is.