A szálloda tevékenységeinek mindenkor a vendégek elszállásolásának, ellátásának és egyéb szükségleteinek megfelelő szolgáltatások biztosítása minden igényt kielégítő módon.

Szálloda fő funkciói:
Alaptevékenységek:

  1. Elszállásolás
    1. Vendégek fogadása
    2. Vendégek elhelyezése
    3. Szállodai szoba
      1. alvási, pihenési lehetőség
      2. tisztálkodási lehetőség
  2. Ellátás
        1. Étterem
        2. Szobaszerviz
        3. Eszpresszó
        4. Söröző – borozó
        5. Bár
        6. Rendezvény
        7. Minibár
        8. Pavilon
        9. Egyéb értékesítőhelyek
  1. Egyéb szolgáltatások

Térítés nélküli saját:

  1. Poggyászhordás, megőrzés
  2. Széf
  3. Kölcsönzés
  4. Egyéb

Térítéses saját:

  1. Hírközlés
  2. Mosás – tisztítás
  3. Közös fürdőszoba
  4. Gépkocsitárolás – mosás
  5. Személyfuvar
  6. Uszoda – szauna
  7. Sport – játék
  8. Gyógyellátás
  9. Ruhajavítás
  10. Pénzváltás
  11. Tolmácsberendezés
  12. Egyéb

Térítéses idegen:

  1. Portai szolgáltatás
  2. Kereskedelmi üzletek
  3. Utazási iroda
  4. Légiforgalmi társaság
  5. Egyéb

Járulékos (kiegészítő) tevékenységek:

  1. Igazgatás
  2. Termelőüzem
  3. Műszak – technika
  4. Egyéb

Front Office
Felépítése:
FOM
Porta
Kassza
Recepció
Londíner
Kocsirendező

Feladatai:

  1. Szobaértékesítés
  2. Vendégérkeztetés
  3. Vendégek elhelyezése
  4. Igazgató távollétében irányítás
  5. Új belépők koordinálása
  6. Reklamációs ügyek intézése
  7. PR kérdésekben döntés
  8. Más területekkel történő kapcsolattartás
  9. Poggyászhordás, megőrzés (londíner, szállodai portás, kocsirendező)
  10. Széf
  11. Kölcsönzés
  12. Hírközlés
  13. Gk tárolás, mosás
  14. Személyfuvar
  15. Pénzváltás (kassza)
  16. Portai szolgáltatás

Housekeeping:
Felépítése:
HK manager
Szobaasszony
Szobalányok
Emeleti londínerek
Feladatai:

  1. Létszám kialakítása
  2. Más területekhez való kapcsolódás
  3. Talált tárgyak intézése
  4. Ellenőrzési és elszámolási kötelezettség
  5. Költségtakarékossági intézkedések
  6. Szobatakarítás
  7. Mosoda
  8. Uszoda – szauna tisztítása
  9. Ruhajavítás
  10. Szobaszerviz

Food &Beverage:

  1. Étterem
  2. Eszpresszó
  3. Söröző – borozó
  4. Bár
  5. Rendezvény

Műszak feladatai:

  • A hibák javítása, folyamatos karbantartás
  • Elvileg 24 h-s szolgálatnak kéne lennie, de azt egy kis – közép szálloda nem engedheti meg magának a nagy ktsgek miatt.
  • Diszpécser jellegű műszakot alkalmaznak, szakszervizekkel tartják a kapcsolatot, probléma esetén őket hívják (lehet egyszeri megbízás v átalánydíjas szerződés).
  • Szükséges, h legyen egy szakember, aki ért a műszaki cikkekhez, h a hibákat pontosan be tudják jelenteni.