Szükséglet:
Hiányérzet, igény, ami kielégítésre vár, a szükségletek újratermelődnek.
A szükségletet befolyásolják:
- szubjektív tényezők: ízlés
- objektív tényezők: éghajlat, vallás
Kielégítettség szerint lehet:
- fejezet effektív: adott szinten mindenki számára elérhető
- fejezet látens: senki v. csak szűk csoport jut hozzá
Fajtái:
- létszükséglet: az életben maradáshoz kell
- magasabb rendű szükséglet: az élet minőségét javítja
Kielégítés módja:
- anyagi javakkal: szabad javak: bárki ingyen előállíthatja
- termelt javak: munkával hozzák létre, mennyiségük korlátlan (áru)
- szolgáltatások: ezek a test nélküli javak
- anyagi jellegű: termeléssel kapcsolatos
- nem anyagi jellegű: oktatás, egészségügy
Szolgáltatások:
A szolgáltatás megvalósulásának az eredménye valamilyen termelési vagy fogyasztási szükséglet kielégítése, átalakulása, módosulása, funkcióképesebbé válása, illetve a tevékenység használható hatásának az érvényesülése.
Vonásai:
- a szolgáltatás eredményének fizikai mennyiségben való számbavétele nem lehetséges
- megkezdésének időpontjában azonnal megkezdődik a fogyasztás is, párhuzamosak egymással,
- szükséges a fogyasztó jelenléte, tevékeny közreműködése,
- a szolgáltatás helyhez kötöttebb, kevésbé szállító-és tárolóképes, kevésbé exportálható és importálható,
- az intenzív fejlődés elemei sokkal rövidebb idő alat hatolnak be a szolgálati szférába, mint a termelés területeire,
- a szolgáltatások szerepe növekszik, a szféra bővül.
Jellemzőik:
- gyorsan fejlődnek
- mennyisége nem mérhető
- nem raktározható, azaz azonnal fogyasztják
- a fogyasztó aktív közreműködése kell általában
Csoportosítása:
- Jellege szerint:
- fizikai, anyagi jellegű (termeléshez kapcsolódik)
- nem anyagi jellegű
- Tárgya szerint:
- dolgokra irányuló szolgáltatások: a már használatban lévő vagy újonnan használatba lépő dolgokat teszik szükségletek kielégítésére alkalmasabbá, pl. javítószolgáltatások, tisztítás, szállítás.
- személyekre irányuló szolgáltatások: emberek helyzetében hoznak létre kedvező változásokat, vagy előzik meg kedvezőtlen állapotok bekövetkezését, pl. kulturális, oktatási szolgáltatások, egészségügy.
- Igénybevevők szerint:
- egyéni szolgáltatás, pl. egészségügyi ellátás egy része, a tömegközlekedési eszközön való utazás
- kollektív jellegű szolgáltatás, pl. közbiztonság, honvédelem
- Szolgáltatás eladhatósága szerint:
- piacosítható szolgáltatás: címzettje ismert, a szolgáltatásért díjazás kérhet
- nem piacosítható közszolgáltatás: felhasználásának köre meghatározhatatlan.
- Megvalósulás, az igénybevétel időbeli ritmusa szerint:
- hosszú ideig, folyamatosan megvalósuló szolgáltatás, pl. biztosítás, jogvédelem
- ismétlődő szolgáltatás, pl. karbantartások
- egyszeri, alkalmilag előforduló, egyedi szolgáltatás, pl. fogi szolgáltatás.
A termelési tényezők:
A termelés magába foglalja a javak előállításával és szolgáltatások nyújtásával együtt az elosztást, a cserét, és a fogyasztást is.
A társadalmi termelési tényezők:
Elsődleges termelési tényezők melyek nem a termelésben keletkeznek, de ott hasznosítják.
- A föld, természet:
termőképességével és kincseivel együtt. A föld a termelési tényezők szerepében a termelés színhelyét is jelenti. - A munka:
a munkaerő az ember szellemi és fizikai képességeinek összessége A termelési tényezők
A termelés magába foglalja a javak előállításával és szolgáltatások nyújtásával együtt az elosztást, a cserét, és a fogyasztást is. - Tőke:
Reáltőke: melyek a munkaeszközök és munkatárgyakat foglalja magába
Pénztőke: követelések, értékpapírok
Bármely termelési tényező tiszta hozamának az a része, amelyet nem fordítanak személyes szükségletek kielégítésére, felhalmozódik, s az csakis tőkeként halmozódik fel. - Az információ:
Minden olyan hír és adat, amelynek új ismeretközlő tartalma van. A vállalkozásoknak arra kell törekedniük, hogy csak azt az információt szerezzék meg, amely nagyobb eredményt hoz, mint a szerzésre fordított költség, hiszen az információszerzés rendkívül költséges. - Vállalkozó vállalkozás:
Feladata: a termelési tényezők beszerzése, rendszerbe szervezése, a termelési folyamat megszervezése és az optimumot legjobban megközelítő hatásfokú működtetése, a termeléssel kapcsolatos költségek és kockázatok viselése.