Az igény érvényesítésének egyéb szabályai

Ha az igény elbírálása után megállapítják, hogy az illetékes nyugdíjbiztosítási szerv az eljárása során tévedett, mulasztott vagy jogszabályt sértett, és emiatt az igényt elutasították, vagy alacsonyabb összegű nyugellátást állapítottak meg, illetőleg folyósítottak, akkor a hiba megállapításától számított 5 éven belül a járó összeget, valamint a késedelmi kamatot ki kell fizetni.
Ha a hibát a foglalkoztató vagy egyéb szerv követte el, akkor a késedelmi kamat – fizetési kötelezettség a foglalkoztatót vagy egyéb szervet terheli.
Abban az esetben, ha a hibáért a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet, a foglalkoztatót vagy egyéb szervet is felelősség terhel, a késedelmi kamatot közrehatásuk arányában kötelesek megfizetni. Ha a közrehatásuk aránya nem állapítható meg, a késedelmi kamatfizetési kötelezettség egyenlő arányban áll fenn.
A jogosultat akkor is megilleti a késedelmi kamat, ha a bíróság jogerős ítéletével a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozatát megváltoztatta vagy hatályon kívül helyezte, és a nyugellátás kifizetésére a bíróság jogerős ítélete után kibocsátott határozat alapján került sor.
A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a késedelmi kamatot fizetési meghagyás kibocsátásával érvényesíti.
A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv vezetője jár el

  • a nyugellátásokkal kapcsolatban, továbbá
  • a jogalap nélkül felvett nyugellátás visszafizetésére, illetőleg megtérítésére kötelezett és a nyugdíjbiztosítási ügyviteli feladatot ellátó szerv között, valamint a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek a biztosítási kötelezettség tárgyában hozott határozatával kapcsolatban felmerült vitás ügyekben.

A méltányossági jogkörben a kivételes nyugellátás megállapítása, a kivételes nyugellátás-emelés engedélyezése, valamint a tartozás mérséklése, elengedése, vagy a fizetési könnyítés engedélyezése tárgyában hozott intézkedéssel, illetőleg határozattal szemben jogorvoslatnak helye nincs.
A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv elsőfokú határozata ellen a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül fellebbezés nyújtható be az elsőfokú határozatot hozó nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez. A fellebbezést az igazgatási szerv vezetője másodfokú határozattal bírálja el.
A másodfokú érdemi határozat ellen az, akinek jogosultságát vagy kötelezettségét a határozat érinti – a határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül – keresettel fordulhat az elsőfokú határozatot hozó nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv székhelye szerint illetékes bírósághoz.
A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek a nyugellátásra jogosultság megállapítására vagy megszüntetésére vonatkozó elsőfokú határozata végrehajtható közigazgatási határozat. Ha nincs kizáró ok, a megállapított nyugellátást, baleseti nyugellátást annak ellenére folyósítani kell, hogy az ellátást megállapító határozat ellen az érdekelt fellebbezett, vagy keresettel bírósághoz fordult.
A megtérítésre kötelezett az ellene kibocsátott fizetési meghagyás ellen a kézbesítést követő 30 napon belül bírósághoz fordulhat. A fizetési meghagyás ellen határidőben benyújtott keresetnek a vitatott összeg erejéig halasztó hatálya van.