Gyermekgondozási támogatás – GYET vagy közismertebb nevén főállású anyaság.
Gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő, vagy a gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel.
A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől kezdődően vehető igénybe, legfeljebb a gyermek 8. életévének betöltéséig. A jogosultság alanyi jogon jár, és független a család anyagi helyzetétől. A gyermeket közös háztartásban nevelő szülők bármelyike igénybe veheti az ellátást
A GYET havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Ez 2008-ban 28.500.- Ft, melyből nyugdíjjárulék címén 9,5 % kerül levonásra, így nettó összege: 25.792.- Ft havonta.
2007. december 31-én megszűntek a munkáltatóknál működő családtámogatási kifizetőhelyek. Ennek megfelelően, 2008. január 1-től az ellátás igénylését a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez (családtámogatási és szociális ellátási iroda) kell benyújtani.

Szükséges okmányok az igényléshez:

  • A gyermeknevelési támogatásra vonatkozó igényt, az „Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című nyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell hozzá a 4. számú pótlapot.
  • Az igénylő személyazonosító igazolványa és lakcímnyilvántartó kártyája
  • Az igénylő adóazonosító kártyája
  • A gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata
  • Az igénylő és a gyermek(ek) TAJ- kártyája
  • Amennyiben az igénylő magánnyugdíjpénztári tag, be kell mutatnia magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozatának záradékolt példányát is.
  • Ha bankszámlára kéri az ellátás folyósítását, akkor a folyószámla szerződés bemutatása is szükséges.

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy keresőtevékenysége

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy keresőtevékenységet legfeljebb napi 4 órában végezhet. Ez történhet szombaton vagy vasárnap is, azonban a munkaidő tartama nem haladhatja meg a heti 20 órát. Amennyiben munkavégzése otthon történik, akkor időkorlátozás nélkül teheti azt.

Gyermekgondozási segélyre jogosultak

Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő, a nevelőszülő, vagy a gyám, saját háztartásában nevelt gyermeke harmadik életévének betöltéséig.
Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek tizedik életévének végéig jár az ellátás, ikergyermekek esetén pedig tankötelessé válásuk évének végéig. A gyermeket közös háztartásban nevelő szülők bármelyike igénybe veheti az ellátást, valamint a gyermek első életévének betöltése után, a nagyszülő is jogosult lehet a GYES-re. A nagyszülő azonban csak akkor igényelheti az ellátást, ha a gyermek gondozása, nevelése a szülők háztartásában történik. Szükséges továbbá, hogy a szülők lemondjanak a GYES-ről, valamint egyetértsenek abban, hogy az ellátást a nagyszülő vegye igénybe. Ez esetben mind a szülőnek, mind a nagyszülőnek meg kell felelnie a jogosultsági feltételeknek.

A gyermekgondozási segély összege

A GYES havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Ez 2008-ban 28.500.- Ft, melyből nyugdíjjárulék címén 9,5 % kerül levonásra, így nettó összege: 25.792.- Ft havonta. Az ellátás időtartama szolgálati időnek minősül. Amennyiben nyugdíjas nagyszülő igényli az ellátást, úgy azt levonás nem terheli.

Hol kell igényelni a gyermekgondozási segélyt

2007. december 31-én megszűntek a munkáltatóknál működő családtámogatási kifizetőhelyek. Ennek megfelelően, 2008. január 1-től az ellátás igénylését a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez (családtámogatási és szociális ellátási iroda) kell benyújtani.
Szükséges okmányok az igényléshez:

  • A gyermekgondozási segélyre vonatkozó igényt, az „Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című nyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell hozzá a 2. számú pótlapot.
  • Az igénylő személyazonosító igazolványa és lakcímnyilvántartó kártyája
  • Az igénylő adóazonosító kártyája
  • A gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata
  • Az igénylő és a gyermek(ek) TAJ- kártyája
  • Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében csatolni kell a szakorvos által kiállított orvosi igazolást is.
  • Amennyiben az igénylő magánnyugdíjpénztári tag, be kell mutatnia magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozatának záradékolt példányát is.
  • Ha bankszámlára kéri az ellátás folyósítását, akkor a folyószámla szerződés bemutatása is szükséges.

A gyermekgondozási segélyben részesülő személy keresőtevékenysége

A gyermek 1 éves koráig keresőtevékenységet nem folytathat a jogosult, ám azt követően időkorlátozás nélkül teheti azt. A GYES-ben részesülő nagyszülőre más szabályok vonatkoznak. A gyermek 3 éves koráig keresőtevékenységet nem folytathat, ezt követően pedig maximum 4 órás állást vállalhat, illetve amennyiben munkavégzése otthon történik, akkor időkorlátozás nélkül teheti azt.

Anyasági támogatásra jogosult

Anyasági támogatásra a szülést követően az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson részt vett.
Az anyasági támogatás akkor is megilleti az édesanyát, ha gyermeke halva született. Abban az esetben, ha a szülők a gyermek születése előtt nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbeadásához, vagy a gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján kerül ki a családból, nem jár anyasági támogatás, illetve az, az örökbefogadót illeti meg.

Az anyasági támogatás összege

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás. Összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával (2008-ban: 64.125.-Ft) ikergyermekek esetén 300%-ával (85.500.- Ft gyermekenként).
Hol és mikor kell igényelni az anyasági támogatást?
2007. december 31-én megszűntek a munkáltatóknál működő családtámogatási kifizetőhelyek. Ennek megfelelően, 2008. január 1-től az ellátás igénylését, a szülést követő 180 napon belül, a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez (családtámogatási és szociális ellátási iroda) kell benyújtani. Fontos tudni, hogy a jogosultság a szülést követő 180 nap eltelte után elvész!
Szükséges okmányok az igényléshez:

  • Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt, az „Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című nyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell hozzá, az 5. számú pótlapot.
  • Az igénylő (édesanya) személyazonosító igazolványa és lakcímnyilvántartó kártyája
  • Az igénylő adóazonosító kártyája
  • A gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata
  • Az igénylő és a gyermek(ek) TAJ- kártyája
  • A terhesgondozást végző orvos igazolása arról, hogy az édesanya a szükséges alkalommal részt vett a terhesgondozáson. (Nem azonos a terhesgondozási kiskönyvvel!)
  • Amennyiben meghatalmazott jár el igénylő helyett, akkor 2 tanúval igazolt meghatalmazás is szükséges

Gyermekgondozási díjra jogosult

A gyermeket saját háztatásban nevelő:

  • biztosított édesanya, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt,
  • biztosított szülő, aki a gyermekgondozási díj igénylését megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt,
  • terhességi-gyermekágyi segélyben részesült édesanya, akinek biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély folyósítása alatt szűnt meg, ha az ellátásra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, és a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt.

A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe beleszámít:

  • a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi- gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj folyósításának időtartama, valamint
  • a közép – vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán, 1 évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.

A munkaviszonyban, közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonyban álló igénylőnek, a gyermekgondozási díj időtartamára fizetés nélküli szabadságot kell kérnie munkáltatójától.

Gyermekgondozási díj időtartama és összege:

A GYED legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a szülési szabadság lejártát követő naptól vehető igénybe, és a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
A gyermekgondozási díj összege a napi átlagkereset 70%-a, melynek felső határát, a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-ában határozták meg. 2008-ban ez az összeg: bruttó 96.600.- Ft. A maximális összegben meghatározott gyermekgondozási díjakat, minden évben automatikusan felülvizsgálja a folyósító szerv, és azt a tárgyévre érvényes felső összeghatárnak megfelelően korrigálja.
A GYED összegének megállapításához szükséges naptári napi átlagkeresetet a következők szerint számítják ki:

  • Ha az édesanya rendelkezik a gyermekgondozási díj kezdőnapját megelőző évben, vagy GYED kezdőnapját közvetlenül megelőző időszakban legalább 180 naptári napi jövedelemmel, akkor az ellátás összegének alapjául szolgáló napi átlagkeresetet, a táppénzszabályok szerint állapítják meg.
  • Ha az édesanya nem rendelkezik a gyermekgondozási díj kezdőnapját megelőző évben, vagy GYED kezdőnapját közvetlenül megelőző időszakban legalább 180 naptári napi jövedelemmel, akkor az ellátás naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2008-ban: 138.000 Ft) harmincad részének figyelembevételével állapítják meg.
  • Ha az igénylő egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a tényleges jövedelmet veszik alapul.

A GYED összegéből személyi jövedelemadó-előleg és nyugdíjjárulék kerül levonásra.

Hol és mikor kell igényelni a gyermekgondozási díjat

A gyermekgondozási díj megállapítása iránti igényt, a munkáltatóhoz kell benyújtani. A munkanélküli, álláskeresési támogatásban részesülő édesanyának a munkaügyi központhoz kell fordulnia, az egyéni vállalkozó igénylőnek pedig a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell benyújtania igénylését. Amennyiben az igény elbírálására a Magyar Államkincstár az illetékes, akkor közvetlenül hozzájuk kell fordulnia az igénylőnek.
A gyermekgondozási díjat visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni.
Szükséges okmányok az igénybejelentéshez:

  • Az igénylő (édesanya) személyazonosító igazolványa és lakcímnyilvántartó kártyája
  • Az igénylő adóazonosító kártyája
  • A gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata
  • Az igénylő és a gyermek TAJ- kártyája
  • Az igénylő magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozatának záradékolt példánya
  • A gyermekgondozási díj iránti igényt az „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” című nyomtatványon kell a foglalkoztatónál benyújtani.
  • Ha a munkáltató nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, akkor csatolni kell a munkáltató által kitöltött „Foglalkoztatói igazolás gyermekgondozási díj megállapításához” című nyomtatványt.
  • Örökbefogadás esetén a gyámhatósági határozatot, és az örökbefogadási szándékról szóló igazolást
  • Egyéni vállalkozók terhességi-gyermekágyi segélyre vonatkozó igényüket, az „Igénybejelentés táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” című nyomtatványon nyújthatják be.
  • Ha az igénylő a szülést megelőző 2 éven belül több foglalkoztatónál is biztosítási jogviszonyban állt, akkor csatolnia kell az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” és a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” című nyomtatványokat.
  • A közép-vagy felsőfokú oktatási intézményben folytatott tanulmányok idejét, az intézmény által kiadott igazolással vagy a leckekönyvvel kell bizonyítani.

A gyermekgondozási díj és a keresőtevékenység

A GYED-ben részesülő személy keresőtevékenységet még napi 4 órában sem végezhet! A gyermek egy éves kora után nyílik lehetősége az ellátottnak, hogy kérje gyermekgondozási díja megszüntetését, majd ezt követően igényelheti a gyermekgondozási segélyt. GYES mellett ugyanis a gyermek egy éves kora után, korlátlanul végezhető keresőtevékenység. Ha azonban az édesanya úgy dönt, hogy mégis megszakítja keresőtevékenységét, és ismét GYED-ben kíván részesülni, akkor ellátásának összege azonos lesz a korábban megállapított összeggel.

Választás az ellátások között

Előfordulhat, hogy a biztosított egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre vagy gyermekgondozási díjra is jogosult lenne, azonban ilyen esetben választania kell, ugyanis egyszerre csak egyféle ellátásban részesülhet.
Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermekek után egyidejűleg jogosultak lennének gyermekgondozási díjra, illetve gyermekgondozási segélyre, az ellátást - választásuk szerint- csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére állapíthatják meg.
A GYED-re jogosult szülőnek lehetősége van eldönteni, hogy gyermekgondozási díjat, vagy gyermekgondozási segélyt kíván igénybe venni. Célszerű előzetesen kiszámolni, hogy számára melyik ellátás összege kedvezőbb.

Gyermekgondozási segély méltányossági alapon történő engedélyezése

A Magyar Államkincstár elnöke méltányossági jogkörben eljárva, gyermekgondozási segélyre való jogosultságot állapíthat meg a gyermeket nevelő személy számára, ha a gyermek szülei a gyermek nevelésében három hónapnál hosszabb ideig akadályoztatva vannak. Ha a gyermek, - betegsége miatt - napközbeni ellátását biztosító intézményben nem gondozható, lehetőség van arra, hogy a gyermek általános iskolai tanulmányainak megkezdéséig megállapítsák, vagy meghosszabbítsák a GYES jogosultságot. Ez azonban legfeljebb a gyermek 8. életévének betöltéséig vehető igénybe.