• a szállítók teljesítményének mérésére, összehasonlíthatóságuk, értékelhetőségük megteremtése érdekében megfelelő teljesítmény, minőségi és gazdasági mutatókból álló rendszert kell kialakítani. Meg kell határozni ezen értékek alsó határértékeit is. E mutatórendszerbe például a következő mutatók kerülhetnek: a hibás teljesítések aránya, a késedelmes teljesítések aránya, a rendelés feladás és a teljesítés között eltelt idő, stb.
    A szállítók kiválasztásának fő logisztikai szempontjai: a szállító hatékonysága, a szállítási és tárolási költségek nagysága.
  • rendszeres időközönként audit szervezése a szállítóknál a csomagolás, a mennyiségek, a címkék és a szállítási okmányok megbízhatóságának ellenőrzésére.
  • látogatások szervezése a szállítóknál, hogy az általános logisztikai képességeiket fel lehessen mérni. Ilyenkor a szervezeti felépítésük átláthatóságáról és a logisztikai tevékenységük hatékonyságáról kell megbízható képet alkotni.
  • párbeszéd a szállítókkal a jobb együttműködés céljából, pl.: EDI bevezetése, határidők csökkentése, pontosabb betartása, a kommunikáció tökéletesítése, stb. témakörökben.