A csomagolásnak nagy jelentősége van a további logisztikai műveletek lebonyolítása során. Ez védi meg az árut a műveletek során fellépő igénybevételek minőségrontó hatásától. Lehetővé teszi a halmazolást, az emelést, a fuvarozási igénybevételek elviselését, de sokszor része a marketing munkának is. Éppen ezért megtervezésekor különös gonddal kell eljárni.

Az egyes csomagolásokkal szemben az alábbi tényezők támasztanak már tervezéskor figyelembe veendő követelményeket:

  • a különféle szabályozások előírásai (pl.: veszélyes anyagok, élelmiszerek esetében, stb…)
  • a megrendelők kívánságai (pl.: szín, felirat, halmazolhatóság…)
  • a rendelt mennyiségek (pl.: kis kiszerelésű termékek nagy mennyiségének gyűjtő csomagolása…)
  • a szállító eszközök méretei, teherbíró képessége, különleges kiépítése, a szállítási alágazathoz tartozása (pl.: tengeri szállításhoz különleges csomagolás szükséges, vagy közúti…)
  • a raktáros lehetőségei (pl.: szabadtéri tárolás esetén már csomagolóeszközt kell alkalmazni, mint a zárt raktár használatakor)
  • a belső és külső anyagmozgatás feltételei (pl.: a rendelkezésre álló targonca teherbíró képessége behatárolja a csomag méreteit)
  • a termelőhelyek egymáshoz viszonyított elhelyezkedése (pl.: kis házon belüli mozgatásokhoz egyszerű csomagolás…)

A csomagolással kapcsolatos logisztikai megfontolásoknak a már a gyártmányfejlesztésre történő érvényesítése azért rendkívül fontos, mert a csomagoló anyagnak a gyártmány elkészültével egy időben minden igényt kielégítő módon rendelkezésre kell állnia. Fontos logisztikai követelmény a csomagolás tervezőjével szemben is a szabványosításé. Nálunk is egyre inkább követelménnyé válik az újrahasznosítható csomagoló anyagok használata, illetve az újrahasznosítás megszervezésének ösztönzése.