A logisztikai tevékenységek hatékonysága nagymértékben függ a piaci kereslettől és az erőforrásoktól. Ezért elengedhetetlen a pontosan és kellő gyakorisággal felülvizsgált, értékesítési előrejelzéseken alapuló üzleti terv. Ez lehetővé teszi minden szükséges intézkedés meghozatalát annak érdekében, hogy az erőforrásokat az igényekhez lehessen igazítani és ezzel elkerülhetővé váljanak a szállítási fennakadások.

Nagyon fontos, hogy azok, akiket az értékesítési előrejelzések kidolgozásával megbíznak, rendelkezzenek a szükséges szakértelemmel és a megfelelő információkkal. A már kész előrejelzéseket az információk pontosabbá válásának megfelelően időről-időre aktualizálni kell. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a tevékenység team munkában, közös megfontolás alapján végezhető a leghatékonyabban.

Az előrejelzés a vállalti kultúrától és a termék specialitásaitól függően készülhet:

  • havonta termékcsaládonként
  • havonta aktualizáltan úgy, hogy a team által jóváhagyott előrejelzést mint megrendelést kezelik a következő aktualizálásig
  • az előrejelzések helyességének rendszeres- igény szerinti, szinte folyamatos – ellenőrzésével. Ennek során a legutolsó állapothoz való eltéréseket elemzik és a logisztikai lánc egyes elemeire vonatkozó célkitűzéseket, valamint a tervezett akciókat módosítják. Ez a módszer felel meg a globális logisztika szemléletnek.