{autotoc}

Valódi áfa mentesség

Valódi mentesség levonási joggal: az ide tartozók áfát nem fizetnek, a beszerzéseikre jutó adót levonásba helyezhetik (külkereskedelem, export)

Nem valódi áfa mentesség (alanyi és tárgyi mentesség)

Az ide tartozók áfát nem fizetnek, de levonásba sem helyezhetnek.

Áfa fizetésre a lehetséges adóalanyokat részben a jogszabály határozza meg, részben az adózó választhatja (kereskedelemnél a jogszabály határozza meg).

Vállalkozás indításakor rögtön nyilatkozni kell az áfakörbe tartozásról.

Bizonyos feltételek esetén a törvény lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozások áfamentesen értékesítsenek. 

Az adózó választási lehetőségét alanyi mentességének nevezzük. Az alanyi mentesség az elért árbevétel függvénye, ha a vállalkozó eléri a megadott határt, automatikusan belép az áfakörbe.

Aki alanyi adómentes, áfát nem számolhat fel, de nem is igényelhet vissza. Áfamentesség lehet tárgyi mentesség, itt jogszabály határozza meg, hogy ki vagy mely tevékenység tartozik ebbe a körbe (pl. akkreditált képzés esetén a tandíj áfamentes, míg az oktatás áfát tartalmaz stb.)

Az áfamentességnek két típusa van:

  • tárgyi adómentesség
  • alanyi adómentesség

Tárgyi adómentesség

Tárgyi adómentesség esetén a törvényben meghatározott szolgáltatások értékesítése után nem kell áfát fizetni. Ilyen szolgáltatások például az oktatás, az egészségügyi és a postai szolgáltatások.

Alanyi adómentesség (AAM)

Alanyi adómentesség esetén a vállalkozásnak nem kell áfát fizetnie, ha árbevétele nem éri el a törvényben meghatározott értékhatárt.

Ha a vállalkozás év közben kezdi meg a tevékenységét, a fenti értéket a működés időtartamára időarányosan kell számítani.

Az alanyi adómentesség a vállalkozások számára csak lehetőség, de alapos megfontolást igényel, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. Ha egy vállalkozás a várható árbevétele alapján az alanyi adómentességet választja, akkor az értékesítés után nem kell áfát fizetnie, de a beszerzései során kifizetett áfát sem igényelheti vissza. Elképzelhető, hogy egy induló vállalkozásnál az első évben alacsony árbevétel várható, és ennek alapján választaná az alanyi adómentességet. Ez esetben mérlegelmi kell, hogy eszközbeszerzései áfa-visszaigénylései lehetősége miatt nem lenne-e célszerűbb az adókötles értékesítést választania.

  • alkalmazása nem kötelező
  • belföldi személy választhatja nyilatkozat alapján
  • a választásra jogosító összeghatár 5.000.000 Ft
  • adót nem számíthat fel, de nem is igényelhet vissza
  • nem terheli adó-megállapítási, adóbevallási, adó-nyilvántartási és elszámolási kötelezettség
  • ha a bevétel meghaladja a 5.000.000 Ft-ot, akkor a vállalkozás adóalannyá válik azzal a számlával, amivel átlépte az összeghatárt és két évig nem választhatja az alanyi adómentességet.