1. A pénz fogalma:

A pénz kialakulásában az általánosan elismert csereeszköz dominált!

A pénzérme meghatározott súlyú és finomságú nemesfémdarab, amit valamilyen közhatalom szavatol.

A pénzt is termelik! A gazdaságban lévő pénz mennyisége tehát a pénztermeléstől függ, maximálisan annyi lehet belőle, amennyit egy adott időpontig előállítottak.

2. A pénz fajtái:

Pénzérme illetőleg aranyhelyettesítők:

  1. váltó
  2. klasszikus bankjegy
  3. bankszámlapénz

Váltó:

A kereskedelmi hitelnyújtást írásban rögzítették, ezt az okiratot nevezzük váltónak. Legegyszerűbb formájában a váltóadós nevét, a visszafizetendő összeget, a fizetés helyét és idejét rögzítik rajta. A váltóval történő fizetéskor az áru tényleges pénzmozgás nélkül cserél gazdát.

Bankszámlapénz:

A bankszámlapénznek nevezett pénzhelyettesítő a viszonylag koránkialakuló középkori banktevékenység kiterjedésének eredménye. Az átvételről kiállítottak egy papírt, ami formailag a bank aranyra szóló adósságlevele, ezzel a papírral, ami egy aranybetét letété igazolja, akár fizetni is lehet, tehát pénzhelyettesítő. Vagyis ez a bank látra szóló fizetési ígérete. Van növekedési (Követel oldal) és csökkenési (Tartozik) oldal.
A bankszámlapénz a látra szóló folyószámla-követelések összessége.

Klasszikus bankjegy:

A klasszikus bankjegy a bankok aranyra szóló, látra szóló fizetési ígérete.

3. A pénz funkciói:

  1. Az árak mércéje, ami azt jelenti, hogy a piacgazdaságban a termékek árát pénzben fejezzük ki, és ezzel cserearányaikat is meghatározzuk.
  2. Forgalmi eszköz, azaz az áruk cseréje a pénz közvetítésével folyik.
  3. Fizetési eszköz, ha az árumozgások és a pénzmozgás időben elválik, illetve a pénz az árumozgástól független mozgást végez.
  4. Felhalmozási eszköz, mert vagyonelemként későbbi vásárlásokra őrizhetők meg a jelenbeli bevételek.