Azt a munkaműveletet, amivel az árut közvetlenül a vásárlónak adjuk, értékesítésnek nevezzük.

Az értékesítés munkaműveletei

  1. Az áruk előkészítése az értékesítéshez, ez az áruk kicsomagolást, átcsomagolását, beárazását és az eladótérben történő elhelyezését jelenti
    • Kicsomagolás: az árut a szállítói csomagolásból ki kell szedni, és fogyasztói csomagolásban kell tovább kezelni. átcsomagolásra akkor van szükség, ha ömlesztett áru érkezett, és abból kell fogyasztói csomagolást készíteni.
    • Árazás: történhet a raktárban egyesével minden árun feltüntetve az árat, de történhet úgy is, hogy az eladótérben levő polcokon van feltüntetve az ár. A darabár mellett minden terméknek fel kell tüntetni az egységárát is, beleértve még a kirakatba kihelyezett árukat is.
    • Elhelyezés: az eladótérben mindig a teljes választékot ki kell rakni (természetesen nem teljes mennyiségben)
    Az áruk eladótérben való elhelyezésének szabályai
    • A bejárathoz közel a legkevésbé keresett árukat kell rakni
    • A közepesen keresett áruk kerülnek a bolt középső részébe
    • A legkeresettebbeket a bolt legtávolabbi részére célszerű helyezni
    • Az árukat jellegüktől függően polcon vagy raklapon, illetve hűtő és fagyasztóeszközökben kell elhelyezni
    • Természetesen külön-külön kerülnek az élelmiszerek, vegyi-áruk stb., mindig betartva az árukezelés szabályait
    • Figyelni kell az egymás szagát átvevő áruk elhelyezésére
  2. A vásárló fogadása
    • Mindig az eladó köszön előre, üdvözli a vásárlót
    • Az udvariassági formáknak megfelelően a vásárló megkérdezése céljairól
    • A vásárló segítése, tájékoztatása (kiterjed az áru helyének megjelölésére, árára, minőségére stb.)
    • Az áru bemutatása, ajánlása
    • A tájékoztatás nem azt jelenti, hogy az eladó ráerőszakolja saját elképzelését a vásárlóra, mindig a vásárló dönt
  3. A vásárló döntési szempontjai
    • A szükséglet
    • A termék ára
    • A termék minősége
    • A korszerűség és a technikai színvonal
    • Jövedelem nagysága
    • Iskolai végzettség, lakóhely és kor
    • Társadalmi elvárás, családi hagyományok
    • Divat
    • Presztízs