Azok a körülmények, melyek között az árucsere zajlik, továbbá azok az eszközök, melyekkel az árucserét végzik.Az árucseréhez a bolti kereskedelem esetében elsősorban épületre van szükség, ami lehet saját vagy bérelt, lehet egy lakóházon belül kialakítva, vagy különálló épület is.
Az épület részei
- bejárat: ez szolgálja a vásárlók közlekedését, itt helyezkedik el a cégtábla, a különböző tájékoztató feliratok, elsősorban a nyitva tartásra vonatkozóan
- kirakat: több célt is szolgálhat
- tájékoztat a forgalmazott áruk köréről, az áraikról
- reklám értéke van
- befolyásolja a városképet
- korszerű bevásárlóközpontokban van a vásárlók beléptetését szolgáló tér, itt helyezkednek el a bevásárlókocsik, kosarak
- árusító vagy eladótér
- itt helyezik el az árukat
- itt mozognak a vásárlók
- az eladók és pénztárosok munkahelye
- raktárak: az áru tárolására szolgálnak
- üzemi helyiségek
- áru fogadótér, ami az épület hátsó részén kialakított külön helyiség, innen nyílik a raktár és az eladótér. Kialakításánál figyelembe kell venni az élelmiszer biztonsági és higiéniai előírásokat (HACCP rendszer), miszerint ugyanazon a bejáraton keresztül nem szállítható a tej és tejkészítmény, hús és húsárú, kenyér és péksütemény, földes áru stb.
- áru előkészítő és csomagolótér: itt végzik azokat a munkaműveleteket, melyekkel a szállítói csomagolásból fogyasztói csomagolást készítenek (pl. baromfi félék szétcsomagolása), a felvágottak szeletelése is itt történik
- szociális helyiségek: ide tartoznak az öltözők, mellékhelyiségek (mosdó, illemhely, zuhanyzó), étkező, pihenőszoba, kijelölt dohányzóhely stb.
- iroda, esetleg irodák, ahol az adminisztrációs tevékenység történik
Üzemi helyiségek gépei és berendezései
A raktár berendezése
- polcok, anyaguk általában fém vagy műanyag
- a polcokon helyezik el a darabárut és a kisebb dobozokat
- a súlyosabb, nagyobb csomagokat raklapokon helyezik el (az árut közvetlenül a földre tenni nem szabad)
- találhatók hűtő berendezések, esetleg hűtőkamra
- mérőeszközök: lehet mázsa, mérleg, folyadék mérőeszköz (már ritkán)
Csomagoló és előkészítő helyiség berendezései
- különböző szeletelő gépek
- vágódeszka, kések, tálcák
- csomagoló anyagok, fóliázó gépek
- őrlő, daráló gépek
- az előkészítő helyiségben 5m-en belül hideg-melegvizes kézmosási lehetőséget kell biztosítani
Szociális helyiségek berendezései
- öltözőszekrények
- illemhely tartozékai stb.
A pénztárgépek szerepe a kereskedelmi munkában
A pénztárgépek feladata
- a bolt bevételének gyűjtése
- a készpénz tárolása címletenként
- a különböző vásárlási utalványok fogadása
- a kártyás fizetés elfogadása
A pénztárgép típusát az APEH határozza meg úgy, hogy tájékoztatja a vállalkozókat a választható pénztárgépek köréről.
A pénztárgéppel szemben támasztott követelmények
- legyen alkalmas a bevétel rögzítésére
- az adókulcsok és adómértékek kimutatására
- tájékoztassa a vásárlót (közben is)
- adjon blokkot
- ha a technikai feltételek adottak, tudja leolvasni a vonalkódot
- segítsen a készletnyilvántartásban
Árumozgató eszközök
- kiskocsi (4 kerék)
- béka (kézi targonca)
- molnár kocsi (2 kerék+rúd)
- szállítókocsi lehet két változata (4 oldallapja van, vagy az egyik oldallap hiányzik), bolti tárolásra is alkalmasak
- nagyobb üzletekben, bevásárlóközpontokban, magas raktárakban a targoncák különböző fajtáit is alkalmazzák (villás, valamint emelő targonca)
- lehet még futószalag és lift az árumozgatás eszköze
A boltok gépei, berendezései használata közben nem szabad elfeledkezni azok balesetveszélyességéről. A munkáltató kötelessége időnként balesetvédelmi oktatásban részesítenie a dolgozókat.
Vagyonvédelmi eszközök
- rács az ajtón, ablakon
- kamera az eladótérben, a bejáratnál, a hátsó bejáratnál, a raktárban
- az eladótérben elhelyezett tükör, amit az eladó vagy pénztáros jól lát
- hangjelző eszköz
- fényjelzés
- hang- és fényjelzés kombinálva
- riasztógomb (a pénztáros keze ügyében)
- a védelmi eszközök közvetlen összeköttetésben vannak vagy a telepítő céggel, vagy a rendőrséggel
Biztonsági őrök, biztonsági ügyelő személyek alkalmazásának inkább elriasztó hatása van, de saját határkörben nem intézkedhetnek (ha pl. lopást észlelnek az üzletvezetőt vagy a rendőrséget értesítik, az eladótértől különálló helyiségben ők végezhetik csak el a vásárló táskájának stb. kiürítését)
Az üzlet belső képét meghatározó tényezők
- az alkalmazott színek: függnek a bolt profiljától és a bolt adottságaitól, a belső tér kialakításától
- általában a fehér, a világoskék, a világoszöld hideg színek és a tisztaság érzését keltik, ezért is ajánlottak élelmiszer boltokban
- a piros, narancs, barna színek meleg színek, ezért nem ajánlottak élelmiszer boltokban, inkább egyéb jellegű üzletek színei
- a színeket igazítani kell az árusítandó termékhez a tulajdonos igénye szerint
- a színekkel lehet a bolt méretét optikailag növelni, illetve csökkenteni is
- a világítás: megfelelőnek kell lennie, célszerű a természetes világítás, mivel pl. a neon befolyásolja a termék színének valódiságát.
- a padlóburkolat színe és anyaga: legyen szinkronban az üzlet egészével, de figyelni kell, hogy
- ne legyen balesetveszélyes (csúszós)
- kopásálló legyen és bírja az esetleges gépi tisztítást is
- a tároló eszközök formája, színe és anyaga: jól tisztíthatóak, higiénikusak legyenek, ugyanakkor harmonizáljanak az üzlet többi részével is.
- Dekoráció: vigyázni kell, hogy ne legyen túlzott. Az áruk csomagolásukkal, színeikkel önmagukat kínálják, ha a dekoráció ezt fölözi, akkor kioltják egymás hatását.
Általános követelmény, hogy a bolt minden része könnyen tisztítható és balesetveszélyt kerülő legyen.