• Tervezés és döntéshozatal: a szervezeti célok ill a célok elérését biztosító eszközöket foglalja magában.
  • Szervezés: tevékenységek és a források oly módon történő csoportosítása, hogy az elősegítse a cél(ok ) megvalósítását.
  • Közvetlen irányítás: az alkalmazottak a célmegvalósítás irányába történő „terelése”, csoportfolyamatok menedzselés, konfliktusok és változások kezelése.
  • Ellenőrzés: a szervezeti tevékenységek megfigyelése és pontosítása a kitűzött célok elérése érdekében, alapvető vezetői feladat, mely gyakran önszabályozó és ciklikus feladat.
  • Gazdasági funkció: alapvető feladata, hogy a rendelkezésre álló erőforrások jobb összehangolásával, az eleven és a holtmunka termelékenységének növelésével hatékonyan elégítse ki a társadalom növekvő anyagi szükségleteit (szervezet hatékony működtetése).
  • Társadalmi (szociális) funkció: a vezetés fejleszti a közös célok eléréséért tevékenykedő emberek közösségi szellemét, kultúráját, tudását, emberi, társadalmi kapcsolatait. A két funkció szorosan összefügg, egymást kiegészítve, támogatva, együttesen működik (pl. valaki örömmel megy dolgozni, jobban teljesít),

A menedzsment folyamat jellegű. A menedzser feladatainak ellátása során éppúgy munkafolyamatot hajt végre, mint például az eladó. A menedzsment folyamat különböző munkaformákon keresztül valósul meg. Ezeket a munkaformákat menedzsmentfunkcióknak nevezzük. A menedzsmentfunkciók felosztásáról többféle nézetet ismerünk. Henri Fayol francia mérnök a vezetéselmélet egyik klasszikusa öt funkciót különböztet meg a következő sorrendben:

  1. a tervezés
  2. a szervezés
  3. a közvetlen irányítást
  4. a koordinálást
  5. az ellenőrzést

A menedzsmentmunkában egyidejűleg számos feladat jelentkezik, és mindegyik feladat adott időpontban más-más szakaszban van, így a menedzser mindennapi munkájában a funkciók egyidejűleg vannak jelen. A menedzserfolyamatban tehát a funkciók nem egymást követően, hanem kölcsönkapcsolatban állnak egymással. A csúcs- és egyes esetekben a középszintű menedzserek egy-egy menedzserfunkcióra külön szervezete van.