A készlet az áruforgalom folyamatos lebonyolításához szükséges árumennyiség.Készletezés az áru szakszerű tárolása, mennyiségi és minőségi megőrzése, korszerű árumozgatás és a megfelelő árukínálat kialakítása.
A készletek vizsgálata, a készlet nagyságát befolyásoló tényezők
- Az eladási forgalom nagysága (minél nagyobb forgalmat bonyolít, annál nagyobb készletet kell tartani)
- A forgalomba hozott áruk köre és választéka
A választék az azonos rendeltetésű, de eltérő tulajdonságú áruk körét jelenti. Vannak olyan termékek, amelyek választék igényesek (joghurt stb.), és vannak, amelyek kevésbé választék igényesek (disznóhús stb.).
A választék szintjei
- Termelői választék (legszűkebb)
- Kereskedelmi választék tágabb, mivel a kereskedő több termelőtől is tud árut beszerezni
- Fogyasztói választék a legtágabb, mivel bárhol beszerezheti a fogyasztó, amit szeretne
Azokat a tulajdonságokat, ami alapján a választék létrejön, választék elemeknek nevezzük. Ilyen pl. szín, méret, alapanyag (amiből készül), technológiai eljárás (ahogyan készül) stb.
A választék elemek együttesen adják a keresleti jellemzőket, ezek közé tartozik a használati cél, a technikai korszerűség (főként műszaki cikkeknél). A keresleti jellemzők befolyásolják a minőséget és az árat.
Az árukészlet nagyságát a következő tényezők befolyásolják
- Az áruk jellege: (az áru kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai) romlékony áruból kisebb készletre van szükség
- Az utánpótlás lehetősége: ha hosszú az utánpótlási idő, akkor nagyobb készlet kell, ha rövidebb, akkor kisebb készlet is elég
- A technikai feltételek: a raktár nagysága, a hűtőkapacitás mérete
- A pénzügyi lehetőség, de mindig csak annyi áru legyen készleten, ami eladható és biztos anyagi fedezet is van rá
Készletek csoportosítása
Eladhatóság szerint
- Standard készletek: azon áruk körét jelenti, amiket mindig kell tartani (pl. élelmiszerboltban alapvető élelmiszerek, textilboltban törölköző stb.)
- Kurrens készletek: azok az áruk tartoznak ide, amiket nagyon jól el lehet adni, a vásárlók keresik és vissza is térnek érte
- Idény vagy szezonális készletek: függnek az évszaktól, éghajlattól, divattól stb., ezért az idény és kurrens cikkek fedik is egymást
- Inkurrens készletek: amik nem adhatók el, vagy csak nagyon nehezen. A legjobb, ha ilyen termék nincs is készleten, vagy csak minimális
Árucsoportok szerint
- Mindenkori forgalomhoz szükséges készlet, ez a bolti készlet legnagyobb részét teszi ki
- Van a korábbi időből megmaradt árukészlet
- A következő időszakra való felkészülés készlete