A sütőipari termékeknek két fő csoportja van:
- kenyér félék
- sütőipari fehértermékek vagy péksütemények
A péksütemények összetétele:
- alapanyagai: liszt és víz (vagy tej)
- segédanyagai: só és élesztő
- járulékos anyagai: vaj, margarin, tojás, túró, mák, dió, lekvár….
Csoportjai:
- vizes termékek: nincs bennük járulékos anyag, közönséges kenyér tészta pl. vizes zsemle, vizes kifli, zsemlecipó, zsemle vekni…
- tejes termékek pl. tejes zsemle, tejes kifli
- vajas termékek kevés vajjal készülnek pl. vajas kifli
- tojással dúsított termékek pl. finom fonott kalács, briós…
- nehéz vajas tésztából, sok benne a zsiradék pl. bukták, piték, pozsonyi kifli, bur kifli
- leveles tésztából hajtogatással és nyújtással készülnek pl. tiroli rétes, túrós táska, lekváros táska….
A péksütemények érzékeny termékek, öregedésre (vízvesztés miatti száradás) és penészedésre hajlamosak, ezért a minőség megőrzési ideje rövidebb, mint a kenyérnek, csak 48 óra.Péksütemények tárolása száraz, hűvös, napfénytől és idegen szagoktól mentes helyen történik. Tárolás a tölteléktől függően.Csomagolása is a kenyérével azonos, a teljes felületet be kell csomagolni, történhet csomagolópapírba, papírtasakba, nylon zacskóba egyaránt.