Minden esetben a növények termései, vagy húsos termésnek vagy olajtartalmú magvak.
Fehérje és zsírtartalmuk minimális (kivéve a száraz termésűeket pl. dió, mogyoró….). Cukor alakjában jelentős szénhidrátot tartalmaznak. Legtöbb cukor a banánban (22%), a csemegeszőlőben (16-18%), a szilvában és a kajszibarackban van.
Kiemelkedő a C vitamintartalmuk, hazai gyümölcsök közül a feketeribiszkében, déli gyümölcsök közül a citromban vagy a legtöbb.
Karotin található a kajszibarackban.
A gyümölcsök fontos rostanyagokat is tartalmaznak, amik az emésztéshez szükségesek.
A gyümölcsfélék csoportosítása:
- hazai gyümölcsök
- déli gyümölcsök
Hazai gyümölcsök
Bogyós termésűek
- szőlő
- málna
- ribiszke
- szamóca
- egres (köszméte)
Száraz termésűek (olajos magvak)
- dió
- mandula
- mogyoró
- földi mogyoró
- gesztenye
Kabakosok
- a dinnyefélék (sárga- görög- cukordinnye)
Déli gyümölcsök
Friss déli gyümölcsök
- citrom
- narancs
- grapefruit
- mandarin
- kivi
Szárított déli gyümölcsök
- füge
- datolya
- mazsola
Minőségi követelmények
- egyöntetűen érett legyen
- fajtaazonos legyen
- a fajtára jellemzőalakú, színű, illatú és nagyságú legyen
- tiszta és egészséges legyen
Gyümölcshibák
- szépséghiba: pl. színhiba, pici pöttyök a permetlé perzselés nyomai, csupán kisebb méretű felületi károsodások
- szárazhiba: behegedt sérülések, amiket pl. jégverés vagy ágdörzsölés okozhat
A szépséghibás és szárazhibás gyümölcs forgalomba hozható. - romlóhiba: az ilyen gyümölcs forgalomba nem hozható, ilyen pl. a nyílt szöveti sérülések, repedések, madárcsipkedések nyomai. Az ilyen gyümölcsök pálinka főzésre vagy állati takarmányozásra hasznosíthatóak.
A gyümölcsök kezelése:
- kíméletes legyen, mert könnyen sérülnek
- naponta át kell válogatni
Tárolás
0 C° közelében (+1, +2 C°-on) 75-95% relatív páratartalom mellett. Kivétel a banán, azt 13-15 C°-on kell tárolni.
Csomagolás:
- rekeszekbe, ládákba sorolva vagy ömlesztve
- a kisebb bogyósokat műanyag tálcán vagy műanyag pohárban