Fehérjék

Egyszerű vegyületekből, aminosavakból épülnek fel. Az emberi szervezet 20 féle aminosavat tartalmaz. Vannak olyan aminosavak, amelyeket a szervezetünk az anyagcsere folyamat során elő tud állítani, és vannak amelyeket nem. Ezeket nevezzük nélkülözhetetlen vagy eszenciális aminosavaknak, állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg (tej,tojás,hús- ezek teljes értékű fehérjék) Az élelmiszerek komplettálása azt jelenti, hogy a nem teljes értékű fehérjéket teljes értékűekkel egészítjük ki (állati + növényi eredetű)

Fehérjék csoportosítása:

Értékük szerint:

Összetételük szerint:

Zsírok és zsírszerű anyagok

A fehérjék testünk építőkövei, a zsírok pedig a szervezet fűtőanyagai.

Jellemzői:

Vízben nem oldódnak, de jól oldható zsíroldó szerekben pl. éter, aceton, benzin.

A zsírok csoportosítása:

Szénhidrátok

Két fő csoportjuk van:

Találatok: 6782