Fehérjék

Egyszerű vegyületekből, aminosavakból épülnek fel. Az emberi szervezet 20 féle aminosavat tartalmaz. Vannak olyan aminosavak, amelyeket a szervezetünk az anyagcsere folyamat során elő tud állítani, és vannak amelyeket nem. Ezeket nevezzük nélkülözhetetlen vagy eszenciális aminosavaknak, állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg (tej,tojás,hús- ezek teljes értékű fehérjék) Az élelmiszerek komplettálása azt jelenti, hogy a nem teljes értékű fehérjéket teljes értékűekkel egészítjük ki (állati + növényi eredetű)

Fehérjék csoportosítása:

Értékük szerint:

  • Teljes értékű
  • Nem teljes értékű

Összetételük szerint:

  • Egyszerű fehérje:
    Pl. gliadin, glutenin, globulin, albumin. Csak aminosavakból állnak.
  • Összetett fehérje:
    Pl. hemoglobin, mioglobin, kazein. Az aminosavakon kívül valamilyen fémes elemet is tartalmaznak, pl. vas, foszfor

Zsírok és zsírszerű anyagok

A fehérjék testünk építőkövei, a zsírok pedig a szervezet fűtőanyagai.

Jellemzői:

Vízben nem oldódnak, de jól oldható zsíroldó szerekben pl. éter, aceton, benzin.

A zsírok csoportosítása:

  • Zsírok vagy gliceridek:
    Fontos a szerepük a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában és közvetítésében. A glicerinnek zsírsavakkal alkotott vegyületei a zsírok. 
    Zsírsavak lehetnek: 
    • Telítettek:
      Pl. vajsav, laurinsav, palmitinsav
    • Telítetlenek:
      Pl. olajsav, palmitolajsav, linolsav, linolénsav
    A zsírok emészthetősége a telített és telítetlen zsírsavak arányától függ.
  • Zsírszerű anyagok vagy lipoidok (lipidek):
    Fontos a szerepük a szervezet élettani folyamataiban.
    • Foszfatidok:
      Pl. lecitin. Egy jól emulgeáló, elegyítő anyag (pl. vajban, májban, szívben, agyvelőben található)
    • Szterinek:
      Pl. ergoszterin. A D vitamin elővitaminja (provitamin)
    • Koleszterin:
      HDL (jó): oldódik
      HSL (rossz): lerakódik
    • Karotinoid:
      A karotin egyik kémiai változata, az A vitamin provitaminja

Szénhidrátok

Két fő csoportjuk van:

  • Cukorszerű szénhidrátok:
    • Egyszerű cukrok (monoszacharidok):
      Egy cukormolekulából állnak, pl. szőlőcukor (glükóz), gyümölcscukor (fruktóz).
    • Diszacharidok:
      Két cukormolekulábóí állnak, pl. répacukor (szacharóz), tejcukor (laktóz), malátacukor (maltóz), nádcukor.
    Cukorszerű szénhidrátok jellemzői:
    • Vízben jól oldódnak, szájban édes ízt adnak
    • Kristályosíthatóak
  • Nem cukorszerű szénhidrátok:
    • Vízben nem oldódnak, édes ízt nem adnak
    • Nem kristályosíthatóak
    I. Keményítő: 
    A növényekben mint tartalék tápanyag halmozódik fel. Sok-sok szőlőcukor molekulából épül fel. Felhasználási terület: sütőipar, tésztaipar, szeszipar.
    II. Cellulóz: 
    A növényi sejtfal anyaga, az emberi szervezetben ballasztanyag.
    III. Glikogén: 
    Emberi és állati szervezetekben képződik, a májban és izmokban raktározódik.
    IV. Pektin: 
    A sejtfalakban található, azokat összekötő és kocsonyásító anyag (pl. birs-sajt).