Pénzügy Sziget

Energiát adó tápanyagok

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Kategória: Szakáruismeret
Találatok: 2129

Fehérjék

Egyszerű vegyületekből, aminosavakból épülnek fel. Az emberi szervezet 20 féle aminosavat tartalmaz. Vannak olyan aminosavak, amelyeket a szervezetünk az anyagcsere folyamat során elő tud állítani, és vannak amelyeket nem. Ezeket nevezzük nélkülözhetetlen vagy eszenciális aminosavaknak, állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg (tej,tojás,hús- ezek teljes értékű fehérjék) Az élelmiszerek komplettálása azt jelenti, hogy a nem teljes értékű fehérjéket teljes értékűekkel egészítjük ki (állati + növényi eredetű)

Fehérjék csoportosítása:

Értékük szerint:

  • Teljes értékű
  • Nem teljes értékű

Összetételük szerint:

  • Egyszerű fehérje:
    Pl. gliadin, glutenin, globulin, albumin. Csak aminosavakból állnak.
  • Összetett fehérje:
    Pl. hemoglobin, mioglobin, kazein. Az aminosavakon kívül valamilyen fémes elemet is tartalmaznak, pl. vas, foszfor

Zsírok és zsírszerű anyagok

A fehérjék testünk építőkövei, a zsírok pedig a szervezet fűtőanyagai.

Jellemzői:

Vízben nem oldódnak, de jól oldható zsíroldó szerekben pl. éter, aceton, benzin.

A zsírok csoportosítása:

  • Zsírok vagy gliceridek:
    Fontos a szerepük a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában és közvetítésében. A glicerinnek zsírsavakkal alkotott vegyületei a zsírok. 
    Zsírsavak lehetnek: 
    • Telítettek:
      Pl. vajsav, laurinsav, palmitinsav
    • Telítetlenek:
      Pl. olajsav, palmitolajsav, linolsav, linolénsav
    A zsírok emészthetősége a telített és telítetlen zsírsavak arányától függ.
  • Zsírszerű anyagok vagy lipoidok (lipidek):
    Fontos a szerepük a szervezet élettani folyamataiban.
    • Foszfatidok:
      Pl. lecitin. Egy jól emulgeáló, elegyítő anyag (pl. vajban, májban, szívben, agyvelőben található)
    • Szterinek:
      Pl. ergoszterin. A D vitamin elővitaminja (provitamin)
    • Koleszterin:
      HDL (jó): oldódik
      HSL (rossz): lerakódik
    • Karotinoid:
      A karotin egyik kémiai változata, az A vitamin provitaminja

Szénhidrátok

Két fő csoportjuk van:

  • Cukorszerű szénhidrátok:
    • Egyszerű cukrok (monoszacharidok):
      Egy cukormolekulából állnak, pl. szőlőcukor (glükóz), gyümölcscukor (fruktóz).
    • Diszacharidok:
      Két cukormolekulábóí állnak, pl. répacukor (szacharóz), tejcukor (laktóz), malátacukor (maltóz), nádcukor.
    Cukorszerű szénhidrátok jellemzői:
    • Vízben jól oldódnak, szájban édes ízt adnak
    • Kristályosíthatóak
  • Nem cukorszerű szénhidrátok:
    • Vízben nem oldódnak, édes ízt nem adnak
    • Nem kristályosíthatóak
    I. Keményítő: 
    A növényekben mint tartalék tápanyag halmozódik fel. Sok-sok szőlőcukor molekulából épül fel. Felhasználási terület: sütőipar, tésztaipar, szeszipar.
    II. Cellulóz: 
    A növényi sejtfal anyaga, az emberi szervezetben ballasztanyag.
    III. Glikogén: 
    Emberi és állati szervezetekben képződik, a májban és izmokban raktározódik.
    IV. Pektin: 
    A sejtfalakban található, azokat összekötő és kocsonyásító anyag (pl. birs-sajt).

Hírlevél

Befektetés TITKOK könyv

tőzsde, forex, forex kereskedés, forex tanfolyam

Skalp DVD

tőzsde, forex, forex kereskedés, forex tanfolyam

Swingtrade DVD

tőzsde, forex, forex kereskedés, forex tanfolyam

Tanfolyam Budapesten

tőzsde, forex, forex kereskedés, forex tanfolyam

Tőzsdetanfolyam DVD

tőzsde, forex, forex kereskedés, forex tanfolyam

Skalp DVD

tőzsde, forex, forex kereskedés, forex tanfolyam