Fő alkotó eleme a répacukor, vagyis a szacharóz. Tömény cukoroldal és keményítő szörp keverékéből készülnek, járulékos anyagok felhasználásával.

A cukorkák főbb csoportjai:

  • kemény cukorkák
  • puha cukorkák
  • zselés
  • karamellák
  • drazsék
  • likőrös cukorkák
  • préselt cukorkák
  • rágógumi
  • egyéb

Kemény cukorkák

  • állományuk jellegzetesen rideg
  • szerkezetük amorf, vagyis nem kristálys
  • törésük szilánkos, kagylós
  • cukoranyaguk áttesztő
  • gyümölcs ízűek, változatai
    • töltetlen cukorkák vagy dropsok
    • töltöttek
    • omlósak (pehely cukor)
    • selyem cukor

Puha cukorkák vagy Fondant készítmények

  • állományuk krémszerűen omlós
  • kétféle változata van
    • krémfondant (dúsító anyagai a vaj és a tejpor, járulékos anyagai a kakaópor, olajos magvak őrleménye)
    • francia fondant (nagy méretű szacharóz kristályokból áll, ízesítő anyagai mesterséges, úgynevezett gyümölcs eszenciák)

Zselés cukorkák

  • állományuk rugalmas
  • szerkezetük kocsonyás (pektin, agar agar – tengeri növényből kivont zselésítő anyag)
  • kétféle változata van
    • cukorzselé
    • gyümölcs zselé (málna, ribizke ízesítéssel…..)

Karamellák

Enyhén pörkölt, karamellizált cukoranyagból, zsiradék felhasználásával készülnek, állományuk szerint lehetnek:

  • kemény karamellák (kevés bennük a zsiradék 8-10%)
  • puha karamellák (20% körüli zsírtartalom)
  • járulékos anyaguk szerint lehet:
    • tejkaramella (járulékos anyaga a tej)
    • tejszín karamella
    • gyümölcs karamella (frutti)

Drazsé cukorkák

Alkotórészből állnak, egy belső magból vagy drazsétestből (korpusz), másik része a bevonat, a dekli.
Dekli kétféle lehet:

  • cukoroldat
  • csokoládé bevonat

Korpusz lehet:

  • kemény cukorka (tojás drazsé)
  • nugát (francia drazsé)
  • olajos mag (Duna kavics)
  • zselé cukorka (Tisza kavics)
  • grillázs (nebuló)

Likőrös cukorkák

Töltésük valamilyen alkoholos ízesítésű cukoroldat.
Két típusa van

  • kéregöntésű (diána sósborszeszes cukorka)
  • fondantba mártott (konyak meggy)

Préselt cukorkák

Cukorból, ízesítő anyagokból, továbbá kötőanyagokból (pl. zselatin, pektin) készülnek, préseléssel (szőlőcukor, tic-tac, PEZ, szájízesítő cukorkák….)

Rágógumik

Oldhatatlan, de rágható gumianyagból készülnek.
Ízesítésük szerint lehet:

  • mentolos
  • gyümölcsös

Állományuk szerint

  • chewing gum (fújható)
  • bubble gum (olvadó)

Egyéb cukorkák

  • nyalóka
  • krumplicukor
  • gumicukor

Gumicukor minőségét meghatározó tényezők:

  • az összetételük
  • az alkalmazott felületvédelmi eljárások
  • a nedvesség felvételét balírozással akadályozzák meg (meleg cukoroldat permetezés – hirtelen hűtés)
  • a kiszáradást megelőzik kandírozással (tömény cukoroldatban áztatják, vékony filmszerű cukorbevonat keletkezik)
  • az összeragadást panírozással akadályozzák meg (finomított kristálycukorba forgatják)