• I) Növényi eredetű élelmiszerek
    1. Gabona félék (búza, rozs) = kenyér, liszt, búzadara
      • a) Tárolási követelmény: nedvesség + rovarok ellen óvni, Megfelelő levegőáramlás
      • b) Eltarthatóság: fél év v. max. 1 év
    2. Zöldségek, gyümölcs áru (burgonya, hagyma)
      • a) Tárolási követelmény: fa , műanyag rekeszek, (nyugaton már egyesével csomagolják) Száraz, hűvös helyen tartandó
    3. Növényi eredetű: margarin félék
      • a) Tárolási követelmény: műanyag doboz, fólia+ papír
      • b) Eltarthatóság: tartósítószert tartalmaz kb. 3-4 hó
    4. Száraz zöldségek: bab, borsó, lencse
      • a) Tárolási követelmény: fóliazacskó, konzerv: üveg v. fémcsomagolás Kártevők károsíthatják, fény ne érje
      • b) Eltarthatóság: több évig
    5. Mélyhűtött:
      • a) Tárolási követelmény: fólia, zacskó, doboz (-16)-(-20)
      • b) Eltarthatóság: 1 évig, de ha egyszer felolvadt, már nem lehet újra fagyasztani
    6. Készített ételek: borok, sörök, csoki, cukorka, kakaó
      • a) Eljárással készülnek ami meghosszabbítja az élettartamot
  • II) Állati eredetű élelmiszerek Húsok: Tárolás, szállítási követelmény: megfelelő hőmérsékleten
    1. Nyers
      • a) Csomagolása:
        1. Nagy mennyiségű: ládákban, lezárva
        2. Kis mennyiségű: nejlon zacskó
      • b) eltarthatóság: 1 nap, 4°c-on szállítva= fagyasztva 1 hónapig
    2. Kész felvágott
      • a) Tartósítószert tartalmaz
      • b) Nem tartalmaz tartósítószert
      • c) Eltarthatóság: a csomagolás típusától függ
        1. Pulton lévő: 1-2 nap előre csomagolt: vákuumos 1-2 nap, védőgázas 2-3 hét v. 1 hónap
    3. Száraz kolbász, szalámi
      • a) Gyártási módja határozza meg az eltarthatóságát 3-4 hónap
    4. Tejtermékek: sajt, túró, joghurt
      • a) Tárolás: 4-6°, kivéve tetrapack-os pultos 2-3 nap, az előre csomagolt 3-4 hét
        Hűtőlánc: nem szabad megszakítani= mindig ugyanazon a hőfokon kell szállítani és tárolni.
  • III) Fémáruk: alumínium, vas, színesfémek, evőeszközök, edények, szeg, csavar
    1. Tárolás: nedvességtől óvni, korrózió elleni védelem (évente) felületkezelés
      • a) Fémszállakban, megfelelő konzolokon tároljuk, állványon
    2. Lemez táblán van az áru tömbökben, ebből készült árut polcokon tudjuk tárolni, nagyobb méretű rakodólapokon
  • IV) Textilipari Tárolási követelmény: fénytől, nedvességtől óvni
    1. Méteráru: feltekercselve fényvédő fóliával (korlátlan ideig)
    2. Ruházati termék: mindenképp csomagolás kell, amely a minőségtől függ
      • a) Dobozokba összehajtogatva 1-vel csomagolva
      • b) Vállfával akasztós kocsiban 1-vel csomagolva+ molyirtó
    3. Háztartási textil:
      • a) Törölköző, függöny, abrosz, törlőkendő =feltekerve
      • b) Szőnyeg= szövés alapján: kézi (lapokban) v. gépi (feltekerve)
  • V) Bőráru: ruházat, dísztárgyak, bútorok, kikészített bőr
    1. Tárolási követelmény: hőmérséklettől, napfénytől óvni
    2. 1-vel csomagolni, pára lekötő (zselé) anyagokat tartalmazzon a csomagolás
  • VI) Faipari termékek: bútorok, építőanyagok
    1. Tárolás, csomagolás függ a felhasználástól: tömbök, kötegek, rakodólapok napsugárzástól, próbáljuk megvédeni
  • VII) Lakberendezési cikkek
    1. Tárolási követelmény: térkitöltő, fémpántok
    2. Csomagolást e szerint választjuk: mechanikai igénybevétel: (dinamikus=mozgatás, statikus= ütközés, dőlés)
  • VIII) Villamos energia: kábelek, húzalok, kisebb tarozékok
    • Tárolási követelmény: nedvesség, mechanikus hatástól megvédeni
    • Csomagolás: a termék mérete, tömege határozza meg ,térkitöltők, nejlon, papírdoboz
  • IX) Aeroszolos termékek: hő hatására felrobbanhat
    1. Tárolási követelmény: napfény, hő, ütődés, légnyomás
    2. Ccsomagolás: egyenként, fémdobozban, térkitöltő anyaggal
    3. Csak azonos veszélyességű besorolású kerüljön 1 csomagolásba, fel kell tüntetni a bárcákat
  • X) Lakk és festékipari termékek
    1. Tárolási követelmény: jellegtől függően (tömbös, palackos)
    2. Megfelelő hőmérséklet, óvni az erős napsugárzástól fémdoboz, műanyagvödör