Megkülönböztethetők:
Folyamatos: Megszakítás nélküli folyamatos anyagáramlást hoz létre a fel- és leadó elemek között. Nincs üres menetük, folyamatosan szállításra képes, kivéve, ha akkor, ha az anyagfeladásban szünet van. Működés során általában egy helyben vannak.
Mozgató elemeik szerinti csoportjaik:
Hordozóelemes szállítógépek, melyeknél az anyag együtt mozog a hordozóelemmel, pl.: szállítószalag, láncpályák, páternoszterek.
Anyagot helyben maradó alátámasztáson, mechanikus vagy gravitációs úton továbbítandó szállítógépek, pl.: szállítócsiga (mint a húsdarálóban), vibrációs- görgős- gravitációs szállítópályák.
Anyagot áramló közegben továbbító szállítógépek, pl.: pneumatikus vagy hidraulikus szállítópályák, pl.: szivattyús vagy vákuumos berendezés.
Szakaszos: Szállítóelemei különböző méretű egységekbe összefogottan, megszakításokkal végzi az anyagtovábbítást, melyben rakott és üres menetek vannak.
Csoportjai:
Padlószinti, sínpályához nem kötött, pl.: önjáró daru (autó rajta daruval), rakodógépek, markológépek (rakodógépek, targoncák), összes gumikerekes trutyi.
Padlószinti sínpályához kötött, különféle daruk, melyek sínen, kötött pályán mozognak, pl.: toronydaru, rakodóhidak.
Nem padlószinti sínpályához kötött, helyhez kötött, aminek sínje fel van függesztve, és így nem a padlószintet foglalja el. (Lóg a levegőben)
Helyhez kötött anyagmozgató gépek, melyek csak adott helyen tudnak működni, pl.: lift, felvonók.
Kombinált: Ezekben együtt szerepelnek a szakaszos és folyamatos működésű szállító elemek. Ha a szállítás üteme nem összehangolt, a kapcsolódási helyeken szükség lehet az anyagok megállítására, tárolására.
A mellékelt forrásban szereplő anyag-mozgatórendszer jellemzői, választásának a feltételei.