Anyagmozgatási rendszer fogalma (10) Az anyagmozgatás anyagok, félkész és kész termékek illetve áruk nem nagy távolságú, egy-egy üzem keretein belüli helyváltoztatását és ehhez kapcsolódó részfolyamatok összességét jelenti, ami nem jár együtt a mozgatott termékek alak és állapotváltozásával. 
Anyagmozgatási rendszer típusai
Termelési folyamatokat kiszolgáló (10)
-    Termelő részlegek közötti: üzemrészek közötti anyagmozgatást jelent.
-    Termelő részlegeken belüli: munkahelyek közti anyagmozgatást jelent.
-    Munkahelyi: munkahelyen belüli anyagmozgatást jelent.
Raktári (10)
-    Tárolótéri anyagmozgató rendszerek feladata a tárolási egységek be és kitárolása, és az árukiszedéssel kapcsolatos anyagmozgatás –tárolótéren belüli komissiózás esetén.
-    Áru előkészítő- téri anyagmozgató rendszerek feladata az árufogadással, betárolás előkészítésével, illetve az áruk tárolótéren kívüli komissiózásával és kiszállításra való előkészítésével kapcsolatos anyagmozgatás. (rakodó/emelő/szállító targoncák, görgős-hevederes szállítópályák)
Rakodóhelyi (10)
-    Vállalati rakodóhelyi anyagmozgató rendszerek az üzemi belső mozgatás és a külső szállítás közötti kapcsolatot teremtik meg. Feladatuk a termeléshez szükséges anyagokat beszállító járművek kirakása és a késztermékeket, hulladékokat a vállalat területéről kiszállító járművek megrakása.
-    Közlekedési rakodóhelyi anyagmozgató rendszerek az áruszállító járművek meg és kirakásán kívül a járművek közti közvetlen és közvetett átrakási feladatokat is ellátják. Pl.: különböző közlekedési ágazatok csatlakozási helyein, különböző nyomtávú vasutak járművei közötti, illetve kombinált szállítás átrakóhelyein történő átrakások.
Egyéb speciális területet kiszolgáló (10)
-    Pl. munkafolyamat végzése közben a munkát végző személy együtt halad a munkadarabbal, így nincs időveszteség a munkafolyamat elvégzése közben, valamint helytakarékos is, mert nem szükséges munkaállomást külön kialakítani. (BMW gyár, München)
Termelési folyamattípusok anyagmozgatási igénye (30)
-    Műhelyrendszer: Egy műhelyben több azonos vagy hasonló művelet elvégzésére alkalmas gépet helyeznek el. A műveletek sorrendje adott. E rendszer egyedi és kis sorozatszámú gyártásnál előnyös. Nincs folyamatos termékáramlás, ugyanakkor nagyobb mennyiségeket kell rövid idő alatt mozgatni. Itt szakaszos működésű univerzális anyagmozgató rendszert igényelnek. A gépek kihasználása itt nem folyamatos, ezért össze kell hangolni más részlegek anyagmozgatásával.
-    Csoportos gyártási rendszer: Itt egy termék előállításához szükséges technológiai műveleteket vonják össze egy területre, a munkahelyek csoportjai között rendszeres az árumozgás, így az egyenletes áruáramlás minimálisra csökkenti a mozgató gépek állásidejét.
-    Folyamatrendszer: Itt a munkahelyek a műveletek sorrendjében vannak elhelyezve, a kapcsolat közöttük rendszeres, az anyagmozgatásnak a gyártással azonos ütemben és sorrendben kell biztosítania a munkadarabok előrehaladását. Ezért feltétel a gyártási és az anyagmozgatási folyamat együttes tervezése.