A táppénzfolyósítás megszüntetése

A táppénz folyósítását meg kell szüntetni, ha a jogosult az elrendelt orvosi vizsgálaton elfogadható ok nélkül nem jelent meg, vagy a keresőképesség elbírálását külön jogszabályban foglaltak szerint ellenőrző (fő)orvos a vizsgálathoz nem járult hozzá.
Az ellenőrző a keresőképességet a jogosult tartózkodási helyén is ellenőrizheti.
A táppénz folyósítását akkor is meg kell szüntetni, ha a táppénzre jogosult a keresőképességét elbíráló orvos utasításait nyilvánvalóan nem tartja be, illetőleg a gyógyulását tudatosan késlelteti.
A keresőképesség, illetve a keresőképtelenség megállapítása orvosszakmai feladat, melynek szabályait a 102/1995. (VIII.25.) Korm.r. szabályozza.
ENNEK IGAZOLÁSÁRA JOGOSULT:

  • a háziorvosi tevékenységre az illetékes MEP-pel szerződést kötött háziorvos, házi gyermekorvos,
  • az illetékes MEP-pel e feladat ellátására szerződést kötött intézmény vezetőjének kijelölése, megbízása alapján a járóbeteg-szakellátás orvosa, az ideggondozó, a bőr- és nemibeteg-gondozó, a tüdő-, valamint az onkológiai gondozó szakorvosa
  • a MEP ellenőrző tevékenysége keretében az eljáró főorvos

Az irányadó időszak a táppénzre jogosultságot megelőző naptári év első napjától a táppénzre jogosultságot megelőző napig terjed.
A prémium, jutalom összegét, valamint az egyéb – a táppénzalapba beszámítható – nem rendszeres jövedelmet akkor lehet figyelembe venni, ha azt az irányadó (számfejtési) időszakban fizették ki.
A főszabály szerint a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, illetve az ebben az időszakban kifizetett egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem alapján kell megállapítani, ha a biztosított ebben az időszakban rendelkezett 180 naptári napi jövedelemmel.
Amennyiben a biztosított a táppénzre jogosultságát megelőző évben nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelmmel, úgy az ellátását a táppénzre jogosultságtól visszaszámított 180 naptári napi jövedelem alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet, illetve az előző évi jövedelmet csak akkor lehet összeszámítani, ha a biztosítási idő folyamatos.
Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a biztosítottnak sem az előző évben, sem a táppénzre jogosultságát megelőző 180 napon belül nincs figyelembe vehető jövedelme, például nem folyamatos a biztosítási ideje. Ilyen esetben az ellátását a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér figyelembevételével lehet megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el.
A táppénz napi összegének megállapításánál jövedelemként azokat az összegeket kell figyelembe venni, amely után a biztosított egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. Nem állapítható meg tehát táppénz például az ebédjegy után, mivel a biztosítottnak ezen összeg után egyéni járulékfizetési kötelezettsége nincs. Figyelembe kell azonban venni a munkabéren kívül többek között a 13. havi munkabért, a jutalmat és a prémiumot.