A rendszeres szociális segély megállapításának, folyósításának az is feltétele, hogy az aktív korú nem foglalkoztatott személy a települési önkormányzattal és/vagy az általa kijelölt szervvel együttműködjön. Az együttműködésnek az a célja, hogy segítsen a segélyt kérő helyzetén, s megélhetését elsősorban a munkajövedelmet eredményező foglalkoztatás biztosítsa.  
Az együttműködési kötelezettség azt jelenti, hogy az aktív korú nem foglalkoztatott személy az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba véteti magát, és a rendszeres szociális segélyre való jogosultság feltételeinek vizsgálatában együttműködik, továbbá a felajánlott megfelelő munkalehetőséget elfogadja, vagy szociális helyzetéhez, mentális állapotához igazodó, az önkormányzat rendeletében meghatározott programban részt vesz.
Nem állapítható meg rendszeres szociális segély, illetőleg a megállapított ellátást meg kell szüntetni, ha az igénylő a segély megállapítását megelőzően, vagy annak folyósítása alatt együttműködési kötelezettségének nem tett eleget.
Együttműködésre kijelölt szerv lehet családsegítő szolgálat, szociális intézmény, valamint a munkaügyi központ kirendeltsége. Utóbbi akkor, ha erre vonatkozóan az önkormányzat és a munkaügyi központ között megállapodás jött létre.
Az önkormányzat által szervezett foglalkoztatásba azt a személyt kell bevonni, aki a rendszeres szociális segély iránti kérelmét benyújtotta, és akinél a segély megállapításának egyéb feltételei fennállnak, tehát igényjogosult.
Az aktív korú nem foglalkoztatott személy akkor köteles a felajánlott munkát elfogadni

  • ha a munka a szakképzettségének, illetőleg iskolai végzettségének, vagy annál eggyel alacsonyabb szintű végzettségének vagy az általa utoljára legalább 6 hónapig betöltött munkakör képzettségi szintjének megfelel, és
  • egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas, és
  • a munkahely és a lakóhely közötti oda- és visszautazás ideje - tömegközlekedési eszközzel - naponta a három órát (10 éven aluli gyermeket nevelő nő és 10 éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát) nem haladja meg, valamint
  • a várható havi kereset eléri a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét, részmunkaidős foglalkoztatás esetén ennek időarányos részét.
  • Időskorúak járadékára jogosult, az a személy, aki:
    a 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át,
    egyedülálló, 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, de 75 évesnél fiatalabb és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95 %-át,
    egyedülálló, 75. életévét betöltötte és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.  
  • Az időskorúak járadékának havi összege:
    a) jövedelemmel nem rendelkező jogosult esetén a fenti kategóriák szerinti összeg,
    b) jövedelemmel rendelkező jogosult esetén a fenti összegnek, valamint a jogosult havi  jövedelmének a különbözete.
  • Nem állapítható meg a támogatás, illetve a folyósítást meg kell szüntetni, ha a kérelmező:
    - előzetes letartóztatásban van, elzárás, illetőleg szabadságvesztés büntetését tölti,
    - 3 hónapot meghaladó időtartamban külföldön tartózkodik.