1.1 A tárgyi eszközök lényege, főbb csoportjai:

A tárgyi eszközök a vállalkozás olyan anyagi eszközei, amelyek közvetlenül vagy közvetett módon tartósan több termelési cikluson keresztül szolgálják az üzleti tevékenységet. Csoportjai:

  1. Ingatlanok: ide tartozik a termőföld, a telek, az erdő, az építmények.
  2. Műszaki berendezések, gépek, járművek: ide tartoznak a számítástechnikai eszközök, egyéb berendezések.
  3. Beruházások: azok a befektetések, amelyek az ingatlanok, valamint a műszaki berendezések létrehozásával, illetve vásárlásával kapcsolatosak, de még működésüket nem kezdték meg.

A tárgyi eszközök a vállalati vagyon kevéssé mobil, dologi formában megtestesülő részei, amelyek általában hosszabb idő alatt fokozatosan használódnak el, miközben működőképességüket megtartják. Ezek a vállalat olyan erőforrásai, amelyek alapvetően meghatározzák a termelési folyamatok, a technológia műszaki színvonalát.
A termelési kapacitás a termelőberendezések teljesítőképességének olyan határértéke, amely gazdaságos működtetés és korszerű termelésszervezés mellett érhető el.

A gépcsoport kapacitását meghatározó tényezők:

  • A termelőberendezések száma,
  • A kapacitásnorma
  • A termelőberendezés időalapja

A kapacitásnorma kifejezhető időnorma vagy teljesítménynorma formájában. A kapacitás-időnorma megmutatja, hogy valamely termék előállításához az adott termelőberendezésen mennyi idő szükséges, a teljesítménynorma pedig, hogy egységnyi idő alatt a termelőberendezésen mennyi termék állítható elő.

A gépcsoport kapacitása: K = (G x I)/ NI

A termelési kapacitást a gépcsoport vagy a berendezés teljesítménye határozza meg. A kihasználás egyenlő a termelés és a termelési kapacitás hányadosával. A tárgyi eszközök nagyságát és belső összetételét meghatározó tényezők: a vállalkozás mérete és működési köre és egyéb szakágazati sajátosságok. A tárgyi eszközökkel kapcsolatos stratégiai kérdéseket a marketing és az innovációs stratégiákkal összehangoltan kell megválasztani.

1.2 Az amortizációs rendszer:

Az amortizáció vagy értékcsökkenési leírás tárgyi eszközök értékcsökkenésének költségként való elszámolása. Az elszámolással a tárgyi eszközökbe befektetett tőke térül meg, és újabb befektetések forrásává válhat. Az amortizációs kulcs az évi értékcsökkenési leírás összege a tárgyi eszköz bruttó vagy nettó értékének %-ában kifejezve.
A lineáris amortizációs leírás abból indul ki, hogy a tárgyi eszközök elhasználódása a teljes életciklus alatt évente azonos ütemű, és a maradványértéket zérusnak tekinti.
A gyorsított eljárás lényege, hogy a tárgyi eszközt vagy hamarabb írják le a tényleges élettartamánál, vagy kezdetben nagyobb, majd évente csökkenő mértékű amortizációs leírást alkalmaznak.
A lassított amortizációs leírás lényege, hogy a használatbavétel első éveiben az évenknti leírás összege az átlagosnál kisebb, majd az évek előrehaladásával ennek mértéke növekszik.

2.3 Az üzemfenntartás:

A tárgyi eszközök termelőképességének folyamatos fenntartása a vállalkozás eredményes működésének fontos feltétele.
Az üzemfenntartás funkciója a tárgyi eszközök műszaki állapotának folyamatos fenntartása, javítása, karbantartása és felújítása. Az üzemfenntartás válfajai:

  1. Hibajavító karbantartás, ahol megvárják a meghibásodást, és akkor végzik el a szükségessé vált munkálatokat.
  2. A megelőző karbantartás, amelynek több konkrét formája alakult ki.
    1. A felülvizsgálat utáni karbantartásánál terv szerint végeznek a termelőberendezéseken vizsgálatokat, és ezek eredménye alapján végzik el az indokolt javaslatokat.
    2. A naptári időszakonkénti karbantartás, ahol a berendezésen előre meghatározott naptári időközönként végeznek el vizsgálatokat, javításokat.
    3. Használati idő szerinti karbantartás, ahol a tárgyi eszköz meghatározott ideig történő használata után végeznek el javításokat alkatrészcserét.
    4. Tervszerű megelőző karbantartás (TMK) melynek alapgondolata, hogy a tárgyi eszközök karbantartási szükséglete megtervezhető, melyet a karbantartási ciklus határoz meg.

3. Beruházások:

3.1. A beruházás lényege és főbb típusai:

A beruházás tárgyi eszközök létesítésére, a tárgyieszköz-állomány bővítésére irányuló műszaki-gazdasági tevékenység. A beruházás lehet:

  • Pótló: ennek keretében a teljesen elhasználódott tárgyi eszközöket helyettesítik újakkal.
  • Bővítő: ez a korábban nem létező tárgyi eszközök létesítését jelenti.

Pótló beruházás + bővítő beruházás = bruttó beruházás

A beruházás csoportosításai:

  1. Kik a gazdasági alanyai:  
    1. kormányzati
    2. önkormányzati
    3. vállalati
    4. háztartási beruházás
  2. Ágazati hovatartozás szerint:  
    1. anyagi
    2. termelő jellegű
    3. nem anyagi jellegű beruházás
  3. A beruházásokon belül:    
    1. alap beruházás, olyan tevékenység, amely  beruházási cél megvalósítását közvetlenül szolgálja.
    2. járulékos beruházás, ahol az alapberuházás rendeltetésszerű működését biztosítja, azzal közvetlenül összefügg, de önmagában többnyire nem használható tárgyi eszköz.
    3. kapcsolódó beruházás olyan tevékenység, amely az alapberuházás működéséhez szükséges, illetve ennek működését segíti elő, ugyanakkor közvetlenül más szervezet fejlesztését szolgálja.
  4. Anyagi Műszaki összetétel szerint:    
    1. gép
    2. gépi felszerelés
    3. berendezés
    4. építési
    5. építésszerelési valamint egyéb beruházás
  5. A finanszírozás forrása szerint:           
    1. saját forrásból
    2. idegen forrásból megvalósított beruházásokat.
  6. A beruházás megvalósításának módja szerint:
    1. saját bonyolítású és saját vállalkozásban végzett beruházást, itt a vállalkozás saját vagy bérelt munkaeszközökkel, saját dolgozóival és önmaga számára végzi.
    2. A megbízásos, illetve megrendelés útján végzett beruházásoknál a beruházó egy beruházási lebonyolítót bíz meg a beruházás lebonyolításával.

3.2. A beruházási döntések gazdasági megalapozása:

A beruházások hatékonyságának vizsgálatához felhasználható mutatószámok két csoportra oszthatók:

  1. a statikus módszerek nem veszik figyelembe az időtényezőt,
  2. a dinamikus módszereknél valamilyen formában az idő szerepe is megjelenik.

A leggyakrabban használt statikus beruházáshatékonysági mutatók:

  • A beruházás átlagos jövedelmezősége: amely a beruházás teljes élettartama alatt keletkezett jövedelmek éves átlagát állítja szembe a beruházáshoz szükséges pénzösszeggel.
    BJ = NY/B
  • A megtérülési idő: amely megmutatja, hogy a vállalkozás hány év alatt kapja vissza az eredetileg befektetett pénzt a beruházás eredményeként jelentkező jövedelmekből.
    BI = B/NY
  • A beruházási pénzeszközök forgási sebessége: megmutatja hogy a beruházásra fordított összeg az általa elért nyereségből hányszor térül meg a használat időtartama alatt.
    BS = MI/(B/NY)

A műszaki-gazdasági kritériumok a termelés hatékonyságát és a versenyképességet perspektivikusan is biztosító, illetve kizáró tényezőket foglalják össze. Ennek egy része azokat a tényezőket foglalja össze, amelyek a fejlesztésekkel, beruházásokkal kapcsolatos általános követelményeket jelentik.

Az általános műszaki-gazdasági kritériumok:

  • Az előállított termékek, a termelési tevékenységek volumene, sorozatnagysága, eléri-e a versenytársak színvonalát?
  • Biztosítottak-e a termékek műszaki jellemzőinek a technikai felszereltségnek, a színvonalnak a versenyképes szintje?
  • A termékek értékesítésének hazai és külföldi feltételei, piaci helyzete és perspektívája megfelelnek-e a hatékony marketing nemzetközi színvonalának?
  • Biztosított-e a gyártáshoz szükséges termelési háttér és annak versenyképes szinten tartása, a termelő infrastruktúra?
  • A kritériumok jellemzője, hogy nem rendelhető hozzá valamilyen konkrét követelmény, küszöbérték.

3.3 A beruházások kivitelezése:

A beruházás, mint tevékenység egy folyamatrendszer, amely az előkészítés megkezdésétől a létesítmény teljes üzembe helyezéséig tart.

A beruházás folyamata két részre tagolható: az egyik a beruházás előkészítése, a másik pedig a beruházás megvalósítása.

Az előkészítés elemei: a cél meghatározása, a beruházási döntés előkészítése, a műszaki terv kidolgozása, a telephely megválasztása, a hatósági engedélyek megszerzése.

A megvalósítás elemei: az építmények kivitelezése, a gépek berendezések beszerzése, szállítása és szerelése a műszaki átadás-átvétel és az üzembe helyezés.